Доступність посилання

ТОП новини

Два Віктори – одні перевибори: які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Микола Оніщук, Юрій Мірошниченко
(RadioSvoboda.Ua)
Гост Свободи: народні депутати України 5-го скликання Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) та Микола Оніщук (“Наша Україна”).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Достроковим парламентським виборам бути! Про це сьогодні домовились Президент і Прем’єр-міністр.

Чи поставлено крапку в політичній кризі? Чи повертає це ситуацію в правове поле? І яка ціна миру між двома Вікторами?

Кирило Булкін: Два Віктори – одні перевибори. Які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори?

Шановні гості, ви тепер спільники?

Юрій Мірошниченко: Я хотів би відзначити, що ми не є опонентами, ми є колегами, ми працюємо в одному комітеті. Для мене велика честь працювати разом з Миколою Васильовичем. Тим більше, що постає великий обсяг роботи, яка полягатиме у втіленні законодавчому тих політичних домовленостей, які ми маємо в результаті зустрічі Прем’єр-міністра і Президента України.

Микола Оніщук: Не варто забувати, що обидві політичні сили готуються до виборів. Природно, що ми будемо конкурувати за виборців. Це абсолютно нормальне політичне явище. У цьому сенсі ми є людьми, які представляють різні політичні сили.

Проте є важливим те, про що щойно сказав Юрій Мірошниченко, що у питаннях розуміння відповідальності з точки зору врегулювання ситуації, в тому числі і правових наступних кроків, які мають бути вжиті парламентом для того, щоб забезпечити вільні демократичні вибори, ми є соратниками, а також ми маємо діяти тут спільно. Кирило Булкін: Шановні гості, що ви будете робити, якщо Голова парламенту Олександр Мороз буде мати окрему позицію і не захоче сприяти ухваленню того рішення, про яке ви говорили, що воно має бути ухвалене парламентом?

Юрій Мірошниченко: Справа в тому, що рішення буде ухвалювати парламент, а не окремий...

Юлія Жмакіна: Він не окремий, він – Голова.

Юрій Мірошниченко: Секундочку. Я неодноразово і особисто чув заяви пана Мороза. Мало того, це рішення як можливість проведення дострокових виборів легітимізоване постановою ВР про можливість дострокових виборів, яка вже прийнята. І Олександр Олександрович завжди казав, що для соціалістів важливо не просто дострокові вибори, а що вони нестимуть Україні. Сьогодні ми маємо відчуття, що ці вибори дадуть Україні перспективу.

Я переконаний, що соціалісти в наступному парламенті будуть представлені.

Юлія Жмакіна: Помітьте, це говорить наш гість, представник Партії регіонів! Як за одну добу може все змінитися!

Юрій Мірошниченко: Наша позиція така була і раніше. Ми не боялися виборів. Єдине, про що ми говорили, що нам треба сідати за стіл переговорів.

Два шляхи було. Перший шлях – це нульовий варіант. Другий шлях – це вибори як результат домовленостей політичних. Цих домовленостей сьогодні було досягнуто спільним рішенням Президента і Прем’єра. І ці домовленості відкривають фактично Україні шлях до розв’язання політичної кризи.

Кирило Булкін: Чи поверне нинішня домовленість державу в правове поле?

Юрій Мірошниченко: Сьогодні зроблено фундаментальний крок – прийняте рішення.

Насправді, що є право? Право – це є втілені в певні норми приписи тих рішень, які приймаються політиками. Власне, саме рішення прийняте. Тепер треба його забезпечити кроками законодавчого характеру. Саме про це говорили сьогодні і Президент, і Прем’єр, що ми повинні всі повернутися до пленарної роботи, затвердити зміни, власне, уточнити, яким чином буде проводитися процесуально цей виборчий процес.

Звичайно, має бути прийняте і затверджене рішення, яке має бути прийняте самою ВР про дострокові вибори. Воно може бути продубльоване ще й указом Президента. Хоча з правової точки зору таке рішення буде досить сумнівним. Але політичне рішення ВР про дострокове припинення повноважень і похід на наступні вибори було б коректним.

Микола Оніщук: Правники зараз працюють над тим, як і в якій формі ми маємо легітимізувати цю політичну домовленість.

Єдине, що я хочу, можливо, посилити тезу пана Юрія про те, що право – це є воля народу. Політики, зокрема ті, хто сьогодні здійснює державну владу, відтворюють цю волю народу. Якщо політичне рішення є консенсусним, тобто воно відтворює волю більшості чи переважної більшості населення, то це є закон, це є право, яким ми маємо керуватися.

Стосовно повернення до правового поля в класичному розумінні, думаю... Та вже, власне, Президент і Прем’єр-міністр поставили завдання відповідним представникам і своїх служб, і відповідних парламентських фракцій про те, щоб завтра на перемовах був розглянутий пакет законів, який має бути прийнятий, можливо, в одноденному режимі 8 травня через спеціальне засідання парламенту України, в тому числі через процедуру зупинення дії указу Президента, можливо, на цей день, на якому мають бути прийняті ряд законів та правових і політичних рішень стосовно і виборів, і стосовно легітимізації ситуації, яка існувала до цього у той чи інший спосіб.

Юлія Жмакіна: Пане Оніщук, а яка подальша ситуація навколо КСУ і розгляду тих справ, якими він займався?

Микола Оніщук: Переконаний, що сьогодні з полегшенням зітхнули і судді КСУ. Це є правда, оскільки надзвичайно величезне навантаження впало на КСУ, політичне навантаження. Не так професійне, як політичне.

Я думаю, що якщо така політична домовленість досягнута, то народні депутати, які внесли останнє подання стосовно конституційності Указу, швидше за все, відкличуть подання, бо це б відображало позицію політичної сили. По-перше.

По-друге, стосовно Указу від 2 квітня, то по суті КСУ вже визначився. Ви знаєте, що 17 суддів попередньо проголосували за припинення провадження.

Що стосується подальшої долі КСУ, окремих суддів КСУ, я думаю, що це буде предметом окремого розгляду керівників провідних політичних сил з тим, щоб ми в подальшому унеможливили ситуацію, яка склалася в КСУ сьогодні.

Юрій Мірошниченко: Я не хотів би зараз якимсь чином коментувати діяльність КСУ, його рішення. Моя правова позиція не змінилася: укази Президента не є конституційними.

Юлія Жмакіна: Пане Юрію, сьогоднішнє рішення Віктора Януковича про те, що треба йти на дострокові вибори, зрозуміють виборці? Приймуть? Підуть?

Юрій Мірошниченко: Я переконаний, що виборці зрозуміють. Абсолютно переконаний. Бо сьогодні і для виборців питання виборів, питання такого зашморгу на шиї української держави є таким, яке треба було вирішити.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG