Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати від засідання робочої групи зі врегулювання кризи


Тетяна Ярмощук Київ, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться українським політикам розблокувати виборчий процес? Коли можуть відбутися позачергові вибори? Сьогодні ж робоча група із представників Президента та парламентарів продовжить роботу.

Щоб рішення парламенту були легітимними, Віктор Ющенко призупинить дію певних норм Указу про розпуск Верховної Ради від 26 квітня. Про це повідомив заступник керівника президентського Секретаріату Іван Васюник. За його словами, для забезпечення проведення дострокових виборів, Президент та Верховна Рада мають ухвалити низку постанов та законів.

На думку нашоукраїнця Бориса Беспалого, усі необхідні процедури можна завершити вже цього тижня. Борис Беспалий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Ми маємо вельми успішний прецедент у 2004 році з організації третього туру президентських виборів. Зараз є можливості скористатися тим досвідом. Все залежить від доброї волі. За обсягом там потрібні незначні зміни до виборчого і суміжних законодавств”.

Представники коаліція переконані, що провести вибори 24 червня, про що йдеться у президентському Указі, не вдасться. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив регіонал Дмитро Святаш: “24 липня не можна провести вибори, ані технічно, ані фізично. Тому, напевно, буде призначений якийсь новий термін. Думаю, що влітку голосувати буде незручно нікому, явка буде мінімальна. Тому доцільно було б домовитися, щоб вибори були десь на початку жовтня, в кінці вересня”.

Тим часом дехто з експертів прогнозує, що узгодження конфліктних моментів може затягтися. Політолог Кость Бондаренко кореспондентці Радіо Свобода сказав: “У робочу групу входять настільки різнопланові політики, що дуже важко сказати, чи зможуть вони домовитися. Може бути, що ця процедура тягтиметься і ми станемо свідками багатьох недомовленостей та багатьох суперечностей, які виникнуть у процесі”.

Минулої п’ятниці Президент та Прем’єр домовилися про проведення дострокових парламентських виборів. Згідно із домовленостями, Верховна Рада має зібратися на одне засідання, щоб ухвалити необхідні закони для проведення дострокових виборів. Президент хоче, щоб це було вже 8 травня.
XS
SM
MD
LG