Доступність посилання

ТОП новини

Не маршрутами єдиними – юні туристи шукають спонсорів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську цими днями вперше проходить обласний з’їзд юних туристів. Більше 20 шкільних команд зібралися продемонструвати свої навички у скелелазінні та спортивному орієнтуванні, поділитись рецептами приготування похідних страв і планами подорожей.


Скеледром, де тренуються дніпропетровські підкорювачі гір
Наметове містечко поблизу Набережної, польова кухня, пісні… Ні, це не черговий «Майдан». Цього разу туристські намети використовують за призначенням. Дніпропетровські туристи відкрили свій весняний сезон усі гуртом — височенним багаттям і кашею з «димком».

До мандрівок літніх готувалися цілу зиму

Щоб почати ходити та їздити у мандрівки, тренувалися цілу зиму. П’ятикласник Вадик із 66-ої школи Дніпропетровська у туристичному клубі лише рік. Ця весна має стати для нього першою весною подорожей.

«Всю зиму ми тренувались. Цікаво, багато перешкод, адреналін піднімається. Цікаво лазити по скеледрому. Я вузли навчився в''язати, і головне — страху позбавився. Я б хотів у Кримські гори поїхати і в Новомосковський ліс», – розповів п’ятикласник.

До Карпат і Криму — такі зазвичай маршрути, їх обирають турінструктори для своїх вихованців. Походи стежками Присамар’я та Придніпров’я — запасний варіант, кажуть керівники гуртків, — коли в горах холодно.

Подорожувати рідним краєм

Між тим і в своєму краї є що подивитись, переконаний Володимир Попов, керівник туристичної секції із Верхньодніпровська. Цього року він вже зводив дітей у два краєзнавчі походи.

Володимир Попов: «Якщо взяти всю область, то Верхньодніпровщина — один із найбільш перспективних районів «зеленого» туризму. Багато заповідних місць, заказників, незаймані куточки байрачного типу з багатою рослинністю. По-друге, район цікавий в історичному аспекті — у цих місцях Меншиков наздоганяв Мазепу і на одному з островів добивав залишки козаків, які тому служили».

Для вихованців В’ячеслава Ткаченка із Орджонікідзе улюблений маршрут лежить до сусідньої області. Щоліта, по кілька разів, вони бувають у Запоріжжі, на Хортиці. На обласний зліт пан Ткаченко приїхав без вихованців — каже, не зібрали грошей на поїздку.

Хто фінансує молодих туристів

Усі туристичні походи, які організовує В’ячеслав Ткаченко, — виключно на батьківські гроші: «У місцевої влади, у місцевих керівників це не знаходить розуміння. Абсолютно. Наш будинок творчості перебуває у стані постійного ремонту вже 6 років. Невеликий скеледром прямо на сходовому майданчику. Туди скидають будівельне сміття. Ось у таких умовах ми тренуємося».

Представники влади з цим не погоджуються. Гроші з місцевих бюджетів виділяють, але невеликі. Приміром, у Криничанському районі торік 5 тисяч гривень витратили на придбання наметів та «спальників». Скористатися ними зможуть тільки школярі райцентру, які займаються у центрі учнівської молоді.

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Валентин Бала сказав Радіо Свобода: «Ми намагаємось. У нас Центр учнівської молоді на бюджеті місцевому. Вони в нас посідають призові місця на обласних змаганнях, тому ми і сприяємо».

Ті, хто не здобуває призових місць, як виглядає, можуть сподіватись лише на ентузіазм своїх вихователів, досвідчених туристів, та батьківські кишені. Між тим, кажуть інструктори, заняття туризмом у наш час — справа не з дешевих. Тільки один більш-менш якісний наплічник коштує до 500 грн.
XS
SM
MD
LG