Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі вимагають відновлення дії Конституції Криму від 1992 року


Володимир Притула Сімферополь, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі вимагають відновлення дії Конституції Криму у редакції 1992 року. Цей документ, 15-річниця ухвалення якого минула 6 травня, передбачав практичну повну незалежність Криму та його конфедеративні зв’язки з Україною.

Пенсіонери - під радянськими і російськими прапорами...
Молодь - під чорними прапорами вимагає конституції Криму в редакції 1992 року.
Під стінами кримського парламенту сьогодні вирує черговий мітинг-пікет проросійських радикалів. Цього разу активісти Народного фронту “Севастополь-Крим-Росія” вимагають відновлення дії першої Конституції Республіки Крим, ухваленої Верховною Радою Кримської АРСР 6 травня 1992 року.

Більше незалежності через скасовану Конституцію

Тоді вона передбачала широкі повноваження Сімферополя і експерти її називали “основним законом незалежної держави”, однак уже у вересні того ж року самі кримські депутати змінили найбільш суперечливі статті, а у березні 1995 року офіційний Київ скасував цю Конституцію Криму повністю.

Один із лідерів Народного фронту “Севастополь-Крим-Росія” Валерій Подьячий зазначив: “Конституція 1992 року – це спроба відновити єдину вітчизну. Що б нам не казали, мовляв, ми живемо у незалежній Україні, але ми все одно намагатимемося відтворити ту велику країну, в якій більшість із нас народилася і виросла!”.

Учасники мітингу ухвалили звернення до депутатів Верховної Ради Криму із закликом, поки Україна перебуває у політичній кризі і українська влада слабка, – відновити дію Конституції Республіки Крим у редакції 6 травня 1992 року.

“Україна як ніколи слабка і роздрібнена. Якщо кримські депутати ухвалять таке рішення, то Верховна Рада України скасувати його не зможе. І це буде нашою відповіддю для того, щоб НАТО ніколи не зайшло на територію Криму!” , – вважає Валерій Подьячий.

Жоден із кримських депутатів, які входять до парламентської більшості у Верховній Раді автономії, не захотів коментувати вимоги проросійських активістів. Але місцеві оглядачі прогнозують, що максимум, на що можуть піти кримські парламентарі, – спробувати внести зміни і поправки до нині чинної конституції Криму, щоб розширити повноваження автономії.

Проте наскільки можливе їхнє затвердження у Верховній Раді України за нинішньої ситуації – питання залишається відкритим.
XS
SM
MD
LG