Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група продовжує обговорення пакету компромісів для дострокових виборів до парламенту


Представники коаліції прогнозують, що пакет документів, необхідних для проведення дострокових виборів, буде ухвалений ще не скоро. “Наша Україна” звинуватила Соцпартію та Компартію у свідомому затягуванні переговорів. Президент Ющенко та опозиція наполягають на проведенні дострокових парламентських виборів не пізніше липня. Коаліція вимагає виборів восени. А ЦВК найоптимальнішою датою називає 1 або 8 липня. Верховна Рада сьогодні знову збиралася на засідання без опозиції. Напередодні Президент зазначив, що вважає за необхiдне вiдкрити на один день 8 травня роботу парламенту для полiтичного забезпечення виборiв.


Представники коаліції прогнозують, що пакет документів, необхідних для проведення дострокових виборів, буде ухвалений ще не скоро. Коаліціянти наполягають, що парламент має саморозпуститися. “Регіонал” Тарас Чорновіл на питання Радіо Свобода відповів:

“Питання саморозпуску – це рішення, ухвалене Президентом та Прем’єром. Все. Воно остаточне. Але чомусь нам знову починають давати задній хід і доводити, що це не зовсім так домовлялися. Що коли Президент говорив, що відбувається припинення роботи Верховної Ради, і оголошення нових виборів на основі політичного рішення, то чомусь вони вважають далі, що це Указ Президента, який нас розпускає”.

Опозиція ж заявляє, що у п’ятничних домовленостях про саморозпуск не йшлося. Представник “Нашої України” Борис Беспалий в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив:

“У мене складається враження, що у нашого Прем’єра сім п’ятниць на неділю. Я ніколи не чув і сам Прем’єр, виступаючи перед своїми прихильниками, ясно, чітко, без всяких застережень сказав: “Ми йдемо на вибори”.

У понеділок представникам від Президента та коаліції не вдалося узгодити всі умови для проведення виборів.

“Наша Україна” звинуватила Соцпартію та Компартію у свідомому затягуванні переговорів. Зокрема, Президент Віктор Ющенко заявив: “Представники певних політичних сил, зокрема комуністів, по суті, зірвали ранкову консультацію. Втрачений той ключовий час, який повинен був вивести групу на ці рішення. Тому я бажаю успіхів у роботі групи, вони будуть до глибокої ночі працювати. Але це не є гарантією того, що малий пакет підготують до ранку. Хоча з прем’єр-міністром ми домовилися: якщо пакет буде вночі готовий, є сенс його виносити на сесію”.

Лідер КПУ Петро Симоненко пояснив позицію партії: “Ми повинні записати у Конституцію норму, що передбачає додаткове положення відносно можливого саморозпуску Верховної Ради. Верховна Рада заходить до зали і голосує відносно саморозпуску. Іншого шляху просто немає”.

Президент Ющенко та опозиція наполягають на проведенні дострокових парламентських виборів не пізніше липня. Коаліція вимагає виборів восени. А ЦВК найоптимальнішою датою називає 1 або 8 липня.

Тим часом Верховна Рада сьогодні знову збиралася на засідання без опозиції. Напередодні Президент зазначив, що вважає за необхiдне вiдкрити на один день 8 травня роботу парламенту для полiтичного забезпечення виборiв і був готовий для цього призупинити дію указу від 26 квітня.

Водночас після зустрічі в понеділок із Прем’єр-міністром Президент сказав, що мав із Віктором Януковичем «довгу дискусію» про цю дату, і вона залишається одним із найважчих питань.

На думку ж Ющенка, нинішню «політичну невизначеність» не можна залишати на тривалий час.

Президент до того ж наполягає, щоб зміни до Конституції ухвалювали на всеукраїнському референдумі після щонайширшої громадської дискусії.

Голова Секретаріату Президента Віктор Балога також повідомив, що Віктор Ющенко наполягає: Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законодавчі акти, які дали б змогу почати виборчу кампанію.

За словами Балоги, голова держави вважає за категорично неприпустиме зволікання зі стартом виборчих перегонів.

Спроби окремих учасників робочої групи, яка готує пропозиції на виконання домовленостей між Президентом і Прем’єр-міністром щодо проведення виборів, уповільнити взятий темп можуть розглядатися як «свідомий саботаж спільного рішення Віктора Ющенка і Віктора Януковича», наголосив він.

Президент «не допустить» зволікання з виборами, додав Балога.

Сам Віктор Ющенко, заступник голови його Секретаріату Іван Васюник і лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко заявляли в понеділок, що представники Комуністичної партії в робочій групі вранці цього дня фактично зірвали її роботу.

Але, повідомив увечері Васюник, під кінець дня сторони почали «слухати одне одного».

Якщо ж комуністи, а також соціалісти не перестануть блокувати працю робочої групи, додав він, Президент ухвалить неназвані «адекватні заходи».

Тим часом робоча група ввечері в понеділок розійшлася і продовжить працювати в вівторок об 11-й годині.

На думку Васюника, вона має шанс розробити узгоджений пакет рішень до 10 травня.

Матеріали до теми:

• Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами? (Прямий ефір) • Ціна компромісу двох Вікторів. На чому зійшлися Ющенко та Янукович? • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Перемови тривають. Коли ж очікувати на результати? • ЦВК чекає на списки кандидатур від партій коаліції • Два Віктори – одні перевибори: які наслідки матиме домовленість Ющенка і Януковича про дострокові парламентські вибори? • Український гаманець: як позначається політична криза на доходах українців? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)
XS
SM
MD
LG