Доступність посилання

ТОП новини

День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії?


Василь Зілгалов Прага, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останні подій в Таллінні, котрі внаслідок перенесення естонською владою пам’ятника Другої світової війни призвели до безладу і грабунків крамниць за участі російськомовного населення та різкого погіршення стосунків Естонії з Росією, до всього ще й показали, що війна, яка для одних закінчилася 8, а для інших 9 травня, все ще є триваючим фактом до сьогодні.


«8 травня 1945 року в Берліні представниками німецького верховного командування підписаний акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил», – повідомив тоді радянський диктор Юрій Левітан.

Для одних на пострадянських теренах 9 травня – це свято, для інших – це повторне включення до складу радянської імперії. І події в Естонії показали, що Друга світова війна не забута.

Так, історик Річард Моул з Лондонської школи слов’янських і східно-європейських досліджень вважає: «Із-за відмови російських лідерів після 1991 року визнати факт окупації і що росіяни, котрі живуть у країнах Балтії, тепер сприймаються там як нащадки окупантів, це неминуче вело до зіткнень на ґрунті історії. І тут справа у двох абсолютно різних трактуваннях подій, котрі сприяли зарахуванню Естонії до складу СРСР».

Естонія не єдина країна, де інакше, ніж у Росії, ставляться до 9 травня

В Україні багато людей шанують ветеранів Української повстанської армії, котра воювала як проти нацистів, так і проти радянської окупації. І влада у Києві закликає до примирення між вояками УПА і ветеранами Радянської армії.

У Грузії в стінах нового Музею радянської окупації багато місцевих інтелігентів і громадських діячів стверджують, що Грузія потрапила свого часу між два зла – Радянський Союз і нацистську Німеччину.

В Музеї окупації в Латвії виставлені копії секретних протоколів, додатків до пакту Молотова –Ріббентропа, і тут вважають, що саме ці домовленості 1939 року поклали край латвійській незалежності на багато років.

Не слід очікувати переоцінки історії Другої світової війни?

Цивілізований світ закликає до справедливих оцінок історії Другої світової війни. Але, як вважає той же історик з Лондона, Річард Моул, така переоцінка навряд чи станеться у найближчому майбутньому зі становленням нинішньої Росії: «Багато неросійських республік колишнього СРСР намагаються дати нове трактування їхньої історії з різних позицій. Музеї окупації є в Латвії, Грузії та інших країнах. Але знову проявляється неготовність Росії зробити те ж саме. І тому, я думаю, що цей конфлікт буде тривати. При умові, що Росія стає потужнішою державою, де державна система росте на основі природних ресурсів, ми можемо, вірогідно, зіштовхнутися з новою холодною війною не лише між Москвою та колишніми пострадянськими державами, але й ширшою – із Заходом».

Матеріали до теми:

• Музей тюрем окупаційних режимів різних часів • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • 62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG