Доступність посилання

ТОП новини

Відновлюється автономія Північної Ірландії


Олекса Семенченко Белфаст-Лондон, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок Північна Ірландія повертається від прямого правління з Лондона до статусу автономії. Поновлюється діяльність місцевих владних інститутів. Багато фахівців вважають, що мирний процес у цій британській провінції, де кілька десятиріч панувало насильство на релігійному ґрунті, став незворотнім.

У Північній Ірландії відновлюється автономія після того, як непримиренні у минулому партії Демократична уніоністська партія (протестанти) та “Шин Фейн” (католики) домовилися ділити владу в уряді Північної Ірландії. Ці партії здобули більшість у виборах до Північно-ірландської асамблеї, котрі відбулися цього року. Проблема полягала в тому, що лідери демократичних уніоністів у минулому відмовлялися навіть розмовляти з “Шин Фейн” напряму, позаяк покладали на них відповідальність за діяльність Ірландської республіканської армії. Переговори стали можливими після розформування і роззброєння ІРА.

У вівторок лідер Демократичної уніоністської партії Іан Пейзлі виголосить присягу й стане першим міністром Північної Ірландії. Один із провідників “Шин Фейн” Мартин Маꥳннесс стане першим віце-прем’єром. На минулому тижні обидва вони мали зустріч із міністром фінансів Великої Британії Ґордоном Брауном, що має стати прем’єр-міністром після виходу Тоні Блера у відставку найближчим часом. Вони обговорювали пакет фінансової та економічної допомоги північно-ірландському урядові, необхідний для успішного старту діяльності автономії.

Знакова подія для Тоні Блера

На церемонію відновлення автономії прибудуть прем’єр-міністри: Великої Британії – Тоні Блер та Ірландської Республіки – Берті Агерн. Для Блера це дуже знакова подія. Багато фахівців кажуть, що мирне врегулювання в Північній Ірландії є його найбільшим досягненням за 10 років на посаді прем’єра. Відновлення автономії буде для нього заключним акордом діяльності. Як очікується, після цього у середу або четвер Блер оголосить про те, що за кілька тижнів іде у відставку.

Міністр британського уряду у справах Північної Ірландії Пітер Гейн сказав, що відновлення автономних інститутів влади є історичною подією. Він вважає, що процес став незворотнім і повернення до прямого правління в майбутньому неможливе. Зі згодою Демократичної уніоністської партії на автономію в провінції не залишилося жодної впливової сили, що виступала б проти децентралізації.
XS
SM
MD
LG