Доступність посилання

ТОП новини

62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною


Віталій Пономарьов Київ, 8 травня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у всьому світі відзначається 62 роки від перемоги коаліції союзників у війні з нацизмом. Україна на той час не була незалежною державою, і тому картина участі українців у боротьбі з нацистами радше нагадує мозаїку.

Солдати Червоної Армії встановлюють Прапор Перемоги на Рейхстазі. Берлін, 30 квітня 1945 р.
Українці вступили в бій проти союзників нацистів – угорських хортистів – ще напередодні Другої світової війни, захищаючи Карпатську Україну. З перших годин, одразу після нападу Німеччини на Польщу, українці билися проти нацистів у лавах польської армії, в якій вони становили десяту частину особового складу. Упродовж усієї війни між Радянським Союзом та Німеччиною у складі Червоної армії та флоту воювали майже 7 мільйонів українців.

Українці воювали в підрозділах армії Сполучених Штатів Америки, у польській армії генерала Владислава Андерса та у Війську Польському, у радянських, словацьких і югославських партизанських загонах. У складі французького руху Опору діяли сформовані з українців Волині курені імені Богуна та імені Шевченка і сформований з галичан окремий відділ поручника Круковського. В армії Канади проти нацистів воювали близько сорока тисяч канадських українців, у чехословацькому корпусі генерала Людвиґа Свободи – 11 тисяч українців Закарпаття.

На Волині, Поліссі, Поділлі та в Галичині проти нацистів воювали вояки Української Народно-Революційної Армії Тараса Бульби-Боровця, загонів Організації Українських Націоналістів та близько тридцяти тисяч вояків Української Повстанської Армії.

А прапор Перемоги на куполі Рейхстагу 30 квітня 45-го року встановила група радянських розвідників на чолі з уродженцем Сумщини, лейтенантом Олексієм Берестом.

Матеріали до теми:

• Музей тюрем окупаційних режимів різних часів • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії? • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG