Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки договору з Європейським космічним агентством перед Польщею відчиняються двері в космос


Єва Поштар Варшава, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польща сподівається, що підписання договору про співпрацю з Європейським космічним агентством (ESA) відкриє польським компаніям дорогу до космічних технологій та в цілому прискорить зростання економіки. У свою чергу Україна запропонувала Польщі здійснити спільний космічний дослідницький проект.

Офіційний логотип European Space Agensy
Активна участь Польщі в космічних програмах закінчилась в 1978 році, коли на борту радянської ракети "Союз" у космічний простір вилетів польський космонавт Мирослав Гермашевський. Майже через тридцять років перед Польщею знову відкривається перспектива участі в європейських космічних проектах.

Польський віце-міністр економіки Павел Понциліуш повідомив: «Польща має досягнення в дослідженні космосу, має відомих науковців. Якщо нас прийняли до європейської космічної сім''ї, нам буде краще співпрацювати».

Боротися є за що, адже річний бюджет Європейського космічного агентства сягає близько п''яти мільярдів євро

Досі Польща не могла самостійно реалізовувати космічні проекти. Фахівці пояснюють це тим, що вона не мала своїх транспортних ракет. Ситуацію змінив договір із Європейським космічним агентством, укладений на початку цього місяця.

Директор Центру космічних досліджень Польської академії наук Марек Банашкевич вважає, що Польща вже тепер готова виробляти і запускати на земну орбіту дослідницькі супутники. На його думку, запуск такого супутника обійдеться близько 15 мільйонів євро.

Співпраця з українськими вченими

Марек Банашкевич сказав Радіо Свобода про дуже добру ділову співпрацю польських науковців із українськими вченими зі Львівського відділення Інституту космічних досліджень НАН України. Саме звідти до Варшави надійшла пропозиція здійснити спільний українсько – польський космічний проект.

Директор польського Центру космічних досліджень Польської академії наук Марек Банашкевич сказав Радіо Свобода:

«Ми з радістю вітаємо українську пропозицію про співпрацю. Можемо спільно запустити два-три малі дослідницькі супутники для обстежень іоносфери землі».
XS
SM
MD
LG