Доступність посилання

ТОП новини

«Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скандал з Бронзовим солдатом в Естонії перекинувся, як пишуть європейські газети, на інші європейські країни. І в Польщі, і в Литві, і в Україні та й в інших державах, за інформаціями багатьох європейських видань, гостро стоїть питання з комуністичними пам’ятниками. Преса також не оминає української дилеми з достроковими парламентськими виборами та висловлює міркування про справжніх ініціаторів нової домовленості між двома «українськими Вікторами».


Німецька «Гандельсблатт» публікує матеріал на тему естонського «Альоші», так ще називали росіяни талліннського Бронзового солдата. У своїй публікації німецька газета наводить думки дипломатів про те, що «пам’ятник став інструментом, за допомогою якого Москва хоче посіяти сум’яття в душі російськомовного населення», інший, цитований «Гандельсблатт», дипломат нагадує, що «більшість росіян в Естонії живуть медійним впливом Москви». Газета також інформує, що російські телеканали не показували мародерські атаки молодих росіян у Таллінні і додає, що «там демонструвалися лише кадри з палицями естонських поліцейських».

Чимало видань вважають, що події в Естонії - лише частина нової зовнішньополітичної гри Росії, направленої на посилення випливу Москви у ближньому зарубіжжі. Так, польська «Ґазета Виборча» вважає, що посилення свого впливу Росія бажає не лише в Прибалтиці чи на Кавказі, але й в Україні.

Інша польська газета, «Дзєннік», інформує про те, що війна пам’ятників перекинулася з Естонії до Литви, де у Вільнюсі на понад 50 скульптурах на «Зеленому мості» з’явилися написи «Росіян геть!». Газета очікує, що і на цю акцію в Литві буде гостра російська реакція. А литовська газета «Атґімімас» у свою чергу разом із інформацією про те, хто насправді міг бути похований під Бронзовим солдатом у Таллінні, пише наступне: «Не дивуйтеся, якщо розкопуючи скверик Тинісмяґі, замість останків радянських воїнів, а також нових російських міфів про них, заступи несподівано дзенькнуть об нового бога Європи – газогін...»

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише про нову суперечку у Києві довкола дати про дострокові парламентські вибори. Це видання пояснює намагання команди Віктора Януковича відсунути дату виборів на осінь зрослим рейтингом опозиційних сил. «ФАЦ» інформує, що нині Партія регіонів має 30 відсотків голосів виборців, а БЮТ і «Наша Україна» разом близько 40 відсотків. Німецький часопис наголошує, що «таким чином «помаранчеві» наближаються до омріяної більшості». «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» також інформує, що ініціаторами згоди «двох Вікторів» на дострокові парламентські вибори стали насправді олігархи на кшталт Ахметова, Гайдука та інших, які піклуються про стабільність свого бізнесу.
XS
SM
MD
LG