Доступність посилання

ТОП новини

Ужгородці відмовляються платити за вивезення сміття


Надія Петрів Ужгород, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Майже 80 відсотків ужгородців відмовляються платити за вивезення відходів із міста. Серед них — і приватні особи, і підприємства. Однак якщо останні нарікають на нестачу сміттєвих баків та нестабільну роботу сміттєвозів, то люди скаржаться на непомірно високі ціни. А тим часом сміття в Ужгороді накопичується швидкими темпами і загрожує санітарною катастрофою.


Лише кожен п’ятий абонент та кожне п’яте підприємство Ужгорода уклали цього року угоди на вивезення сміття з новоствореними комунальними підприємствами міста.

Три фірми, які займаються прибиранням міста, скаржаться, що у приватному секторі обласного центру Закарпаття повна катастрофа: власники маєтків просто ігнорують комунальників. Заможні ужгородці воліють вивозити відходи в багажниках дорогих авто на смітники поблизу багатоповерхівок, ніж платити за те, щоб сміття забирали у них із-під будинків.

Директор комунального підприємства «Уж» Сергій Борисенко каже, що в приватний секторі живуть здебільшого багаті люди, котрі якраз і не хочуть платити за вивіз сміття, а от незаможні пенсіонери платять.

Ціни на вивезення відходів влада не переглядатиме

Міська влада, яка, власне, й займається встановленням розцінок на прибирання сміття, стверджує, що самі тарифи не особливо підвищені — просто змінилася норма сміття, яку людина продукує. Якщо досі, за розрахунками, одна людина протягом року виносила майже один кубічний метр твердих побутових відходів, то зараз – більш як два.

Речник Ужгородської міськради Олег Подобрій вважає, що нормальне, чисте місто може бути лише в тому разі, якщо кожен буде дбати про це. «І невже 5 гривень на місяць — це багато? Це є нормально!» — переконує представник міської влади.

Однак у неплатників свої контраргументи. Підприємці кажуть, що їх не забезпечують сміттєвими баками, тому нема за що платити. Пересічні ужгородці нарікають, що сміття вивозять вкрай рідко і на цю послугу встановлені занадто високі тарифи.

29-річний мешканець міста Олексій пригадує виправдання комунальників, що, за їхніми розрахунками, «на сміття викидають щороку і поламані дивани, і унітази». «Але я більше як 5 років ремонт не робив, і ще 2—3 не буду. То які меблі і сантехніку я викидаю? І за що я маю платити?» — не погоджується з аргументами комунальників Олексій.

Спочатку боролися списками, щоб присоромити, тепер вдадуться до суду й міліції

Комунальники не знають, як боротися з неплатниками та тими, хто не хоче підписувати угоди на вивезення сміття. Спочатку вирішили публікувати їхні списки в газетах: а раптом засоромляться? Паралельно з цим на неплатників подають до суду.

А ще комунальники погрожують на несплату своїх послуг відповісти страйком. Ужгородська влада сподівається, що вирішити проблему з неплатниками вдасться за допомогою муніципальної міліції, яка вже тиждень працює в місті. Мешканці, у свою чергу, просять переглянути тарифи.

Сміття ж тим часом накопичується, і спеціалісти санепідемстанції вже заговорили про можливу антисанітарну катастрофу та зростання кількості пацюків.
XS
SM
MD
LG