Доступність посилання

ТОП новини

Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 травня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чи досягне робоча група із підготовки до дострокових виборів компромісу? На якій основі відбуватимуться вибори — Указу Президента чи саморозпуску Верховної Ради? І, нарешті, коли це трапиться?

Прес-конференція Президента України Віктора Ющенка. Київ, 7 травня 2007 р.
Перенесення дати виборів на вересень-жовтень, на чому наполягають представники Партії регіонів — політична спекуляція. Так вважає Віктор Ющенко. На думку Президента, затягування рішення може призвести до втрати вже досягнутих політичних домовленостей:

“Не парламент ухвалює рішення в Україні про проведення дострокових виборів. Це є виключно позиція Президента. Але в даному випадку я б вітав, коли парламентські сили консенсусом домовилися щодо питання дати проведення позачергових парламентських виборів”.


Тим часом, коаліціянти заявляють, що парламентські вибори мають відбутися не на підставі Указу Президента, а на основі саморозпуску Верховної Ради. Регіонал Тарас Чорновіл на запитання Радіо Свобода:

“Питання саморозпуску – це рішення, ухвалене Президентом та Прем’єром. Все. Воно остаточне. Але чомусь нам знову починають давати задній хід і доводити, що це не зовсім так домовлялися. Що коли Президент говорив, що відбувається припинення роботи Верховної Ради і оголошення нових виборів на основі політичного рішення, то чомусь вони вважають далі, що це Указ Президента, який нас розпускає”.

Представники коаліції прогнозують, що пакет документів, необхідних для проведення дострокових виборів, буде ухвалений ще не скоро. А опозиція звинувачує комуністів та соціалістів у блокуванні діяльності робочої групи. Представник БЮТу Олександр Турчинов:

Олександр Турчинов
“Зокрема виникла теза щодо проведення конституційної реформи тільки для того, щоб Верховна Рада могла саморозпуститися. Для цього потрібні зміни до Конституції, Конституційний Суд, потім другий варіант голосування. І так далі, і так далі. Або що стосується реєстру виборців, який ми підтримуємо і вважаємо, що він необхідний. Але ж він не може бути засторогою для проведення виборів, тому що цей реєстр повинен зробити уряд, і уряд за нього відповідає. І уряд може це робити і рік, і два, і три роки”.

Втім, лідер нашоукраїнців В’ячеслав Кириленко налаштований оптимістично. Він прогнозує, що найближчим часом опозиція може завітати до сесійної зали:


“Ми продовжуємо вірити, що робота робочої групи може привести до позитивного результату. І найближчими днями буде скликане засідання Верховної Ради України, в якому візьмуть участь депутати від опозиційних фракцій. І ми приймемо 5 законів, які розблокують для всіх без винятку учасників виборчий процес. А це зміни до закону про вибори, про статус народного депутата в частині імперативного мандату, постанова про організацію позачергових виборів і низка інших документів”.

Щодо проведення позачергових виборів Президент та Прем’єр домовилися минулої п’ятниці. Робоча група, яка має узгодити необхідну юридично-правову базу, засідає третій день. Планувалося, що необхідні документи можуть бути узгоджені вже сьогодні.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Президент: Переносити вибори на осінь недоцільно. Коаліція: Найкраще провести вибори наприкінці жовтня — на початку листопада. Робоча група знову збереться в четвер • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG