Доступність посилання

ТОП новини

Викриття нової терористичної змови в США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах викрито терористичну змову, учасники якої мали на меті вчинити збройний напад на армійську базу у штаті Нью-Джерзі. Правоохоронні органи, які арештували змовників, визначають їх як “ісламських бойовиків”, що отримали відповідний вишкіл. Їх арештували у процесі купівлі зброї. Поки що, одначе, слідство не виявило зв’язків з міжнародним тероризмом, і на цій обставині наголосив прес-секретар Білого дому.

Це класичний приклад пильності пересічного громадянина. На початку минулого року власник музичної крамниці у Нью-Джерзі отримав замовлення перенести на диск DVD любительський сюжет, знятий відеокамерою. А на стрічці було ось що: молоді люди, типово близькосхідної зовнішності, як то кажуть, стріляють в імпровізованому лісовому тирі з автоматів по мішенях, волають “джихад” і “Алла акбар” , тобто “священна війна” і “Бог великий”.

Власник крамниці повідомив ФБР. З шістьох стрільців четверо походили з колишньої Югославії, один з Йорданії, ще один – з Туреччини. Троє були нелегальні іммігранти, двоє мали зелену картку постійного мешканця, ще один виявився американським громадянином. За молодими людьми почали стежити. До групи інфільтрували агента ФБР і той записував на кишеньковий магнітофон розмови друзів.

Розмови були специфічні. Хлопці були наставлені рішуче й планували атакувати військову базу Форт Дикс. Вони казали, що підуть на святе діло в ім’я Аллаха і ладні накласти життям за вбивство принаймні сотні солдатів американського ворога. Їхні підстави: “Якщо хтось намагається нападати на твою релігію, на твій спосіб життя, коли треба захищати релігію, тоді ми вдаємося до джихаду”.

Шістьох заарештували, коли напад ще був на стадії планування

Молоді люди ретельно готувалися, проходили стрілецьке тренування у горах Поконо у Пенсільванії, стежили за рухом навколо бази Форт Дикс і ще однієї військової бази Форт Монмаус. Форт Дикс займається перепідготовкою резервістів. Під час громадянської війни в Югославії там тимчасово надавали притулок біженцям з Косово. Доступ цивільним на базу заборонено, але один зі змовників працював у ресторанчику Супер Маріо Піцца і возив піццу солдатам до Форту Дикс.

Шістьох джихадистів заарештували, коли напад ще був на стадії планування. Звинувачення у змові їм зачитали у федеральному окружному суді міста Камден, Нью-Джерзі. За словами Діна Бойда, представника міністерства юстиції, “найбільше турбувало те, що вони проходили тренування в лісі і організували стеження за базою”. Але адвокат звинувачених Сохал Мохаммед сказав, що “якщо ці люди щось зробили, то вони заслуговують на найсуворіше покарання, передбачене законом. Але якщо уряд каже, що вони “ісламські бойовики”, то це дає зрозуміти суспільству, що іслам і екстремізм – синонімічні поняття”.
XS
SM
MD
LG