Доступність посилання

ТОП новини

Україна та інші країни-учасниці СНД сьогодні відзначають 62 річницю Перемоги


У Європі завершення боїв Другої світової війни святкували вчора, 8 травня, в день капітуляції нацистської Німеччини.

В Україні відбуваються урочисті паради, покладання квітів до обелісків.

Президент України Віктор Ющенко поклав квіти до могили невідомого солдата та виступив перед ветеранами поблизу музею Великої Вітчизняної війни. Глава держави вкотре наголосив, що всі, хто боровся за Україну в першій половині ХХ століття, мають одержати статус, закріплений законодавством.

«Настав час щиро і по-братньому сказати один одному – кожен, хто боровся за Україну, заслуговує на вічну повагу й подяку. Вірю, що робота, яка повинна врегулювати законодавчий статус усіх, хто в 20-30-40-50-их роках боровся за Україну і її незалежність, нарешті буде завершена, буде втілена. Як правда. Як історична справедливість», – сказав Ющенко.

О 12 годині по Україні оголосили хвилину мовчання.

Після параду ввечері у Києві запланований святковий феєрверк.

У Львові ж відзначення дня Перемоги пройшло під політичними знаменами комуністів та Партії регіонів і за участю близько десятка ветеранів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Державні прапори на вулицях Львова, численні машини з правоохоронцями. На Пагорбі слави – парад. Покладання квітів з місцевою владою ветерани Червоної армії проігнорували. Вони відзначали своє свято з комуністами та “регіоналами”, яких на мітингу на Марсовому полі було близько сотні. Це переважно молоді хлопці з партійною символікою. Панахиду за полеглими відправили священнослужителі УПЦ(МП).

Ветеран війни полковник у відставці Ковальчук зазначив у коментарі Радіо Свобода: «День Перемоги не треба політизувати. Ми звільнили планету від коричневої чуми.»

Загалом урочистості з нагоди дня Перемоги тривали дві години. Згідно з опитуванням, більшість львів’ян вважають, що завершення Другої Світової війни потрібно вшановувати 8 травня, як в усій Європі. Влада Львівщини, а це представники «Нашої України», не розділяє такої думки.

У Європі завершення боїв Другої світової війни святкували вчора, 8 травня, в день капітуляції нацистської Німеччини.

А в Москві відбувся військовий парад, в якому взяли участь близько семи тисяч військовослужбовців.

Матеріали до теми:

• Чому День перемоги коаліції союзників над нацистською Німеччиною одні святкують 8 травня, а інші – 9 травня? • 62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною • Музей тюрем окупаційних режимів різних часів • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії? • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG