Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група фактично погодила проект парламентської Постанови щодо забезпечення проведення дострокових виборів та вирішила створити комісію з підготовки нової редакції Конституції


Про це повідомив перший заступник глави Секретаріату Президента Іван Васюник. Учора лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко заявив, що не виключає найближчим часом участі опозиції в роботі Верховної Ради. Голова держави нагадав, що Верховна Рада не може сама призначити дату позачергових виборів — це виключна компетенція Президента. Однак Ющенко вітав би консенсус політичних сил у парламенті про дату цих виборів. Комуністи і соціалісти далі вважають укази Президента про розпуск Верховної Ради незаконними.


Про це повідомив перший заступник глави Секретаріату Президента Іван Васюник.

Учора лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко заявив, що не виключає найближчим часом участі опозиції в роботі Верховної Ради: “Ми продовжуємо вірити, що робота робочої групи може привести до позитивного результату. І найближчими днями буде скликано засідання Верховної Ради України, в якому візьмуть участь депутати від опозиційних фракцій. І ми приймемо 5 законів, які розблокують для всіх без винятку учасників виборчий процес. А це зміни до закону про вибори, про статус народного депутата в частині імперативного мандату, постанова про організацію позачергових виборів і низка інших документів”.

Віктор Ющенко вважає, що не варто зволікати з достроковими виборами ще 5—7 місяців, як вимагає коаліція. За цей час в Україні можуть статися ще дві — три кризи й можуть втратитися вже досягнені політичні домовленості, застеріг у вівторок Президент.

Голова держави також нагадав: «Не парламент приймає рішення в Україні про дострокові вибори — це є виключна компетенція президента. Але в даному випадку я б вітав, якби політичні сили парламенту консенсусом домовилися щодо питання дати проведення позачергових парламентських виборів».

За словами Президента, можливі два варіанти втілення цих домовленостей: «широкий» або «вузький» пакети законодавчих актів, які має ухвалити Верховна Рада.

Кращий варіант — «широкий» пакет, сказав Ющенко, перебуваючи в Вінниці.

До нього, на думку голови держави, мали б увійти рішення про проведення дострокових виборів, із подальшим фіксуванням його через указ Президента, і зміни до законів для підготовки дострокових виборів: закон про бюджет — 2007 зі змінами щодо фінансування виборів, змінений закон про вибори народних депутатів, закон про статус народного депутата зі змінами в частині імперативного мандата, а також закон про Універсал національної єдності, закон про регламент Верховної Ради, закон про Кабінет міністрів.

Іншим варіантом міг би бути «вузький» пакет — із постанови про вибори, змін до бюджету і змін до закону про статус народного депутата стосовно імперативного мандата.

Ющенко нагадав, що в дотеперішній Верховній Раді було 262 переходи депутатів.

«Виникає питання, для чого ми проводимо вибори, якщо в парламенті проходять нові вибори, які де-факто починають серйозно піддавати ревізії суть вибору, зробленого на рівні волевиявлення виборців», — сказав Президент.

На його переконання, імперативна норма в Верховній Раді, яка б застерегла від переходу депутатів між фракціями, має працювати ще деякий час.

За словами Ющенка, тільки виборець повинен вирішувати, кому належить мандат і де він повинен знаходитись, тому що «за пропорційною виборчою системою, яка діє в Україні, мандат належить партії, а не народному депутатові».

Водночас координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова знову повторила позицію своєї партії, що дострокові вибори найкраще було б проводити наприкінці жовтня чи на початку листопада.

Тим часом представники опозиції заявляють, що працю робочої групи, яка має підготувати документи для проведення дострокових виборів, блокують Комуністична і Соціалістична партії.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко назвав позицію цих партій «деструктивною».

За його словами, зокрема, в вівторок Компартія запропонувала почати внесення змін до Конституції, щоб дозволити парламентові саморозпускатися.

Як сказав Кириленко, КПУ й СПУ «піддають ревізії всі принципові домовленості, яких досягли Президент і Прем’єр-міністр».

На позицію Компартії, яка затягує час, звернув увагу і один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов: «Виникла теза щодо проведення конституційної реформи тільки для того, щоб Верховна Рада могла саморозпуститися. А для цього треба внести зміни до Конституції, (подати їх) у Конституційний Суд, потім друге голосування, і так далі, і так далі…»

Турчинов вважає, що КПУ й СПУ хочуть будь-якою ціною затягнути вибори, аби «взагалі їх не проводити».

На його думку, ці партії намагаються затягти переговорний процес за 14 травня, коли закінчується висування кандидатів у народні депутати від партій і блоків, щоб таким чином зірвати вибори або перенести їх на осінь.

Натомість лідер Комуністичної партії Петро Симоненко звинуватив у «гальмуванні переговорного процесу» на робочій групі саме представників опозиції: «Протилежна сторона намагається сьогодні поставити під сумнів нашу пропозицію щодо змін до Конституції».

Раніше Симоненко так пояснив свою позицію: «Ми повинні записати в Конституцію ту норму, яка передбачає ще додаткове положення відносно можливого саморозпуску Верховної Ради: Верховна Рада заходить до зали і голосує відносно саморозпуску. Іншого шляху просто немає».

Комуністи і соціалісти далі вважають укази Президента про розпуск Верховної Ради незаконними і не хочуть, щоб розпуск відбувся саме відповідно до цих указів.

Під вечір у вівторок член робочої групи Йосип Вінський повідомив, що робоча група знову збереться на наступне засідання в четвер, 10 травня, об 11-й ранку.

За його словами, за вівторок група не ухвалила жодного остаточного рішення.

А лідер КПУ Петро Симоненко висловив сумнів, що робочій групі з урегулювання політичної кризи вдасться напрацювати пакет законопроектів, необхідний для проведення дострокових виборів до Верховної Ради, до кінця цього тижня чи й до 14 травня.

Водночас заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник повідомив за підсумками переговорів у вівторок, що сторони на робочій групі в основному, за винятком двох пунктів, узгодили текст проекту постанови Верховної Ради про забезпечення проведення дострокових парламентських виборів.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG