Доступність посилання

ТОП новини

Застарілі танки не утилізуватимуть, а переобладнають


Олена Солодовнікова Харків, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українська армія може отримати нову техніку. Харківські конструктори планують переобладнати застарілі танки в бойові машини для перевезення піхоти.

Т-64
Найпростіший спосіб позбутися застарілої військової техніки – утилізація, кажуть фахівці. Однак порізати на металобрухт танки Т-64 – справа недешева, пояснює представник департаменту економічної та господарчої діяльності Дмитро Колесник: “Збиток від утилізації одного об''єкта Т-64 для держави буде складати від 84 до 86 тисяч гривень”.

Харківський бронетанковий завод – єдине в Україні підприємство, де ремонтують танки Т-64 та Т-55. Тут запропонували альтернативу – модернізувати застарілі танки в бойові машини підвищеного захисту.

Унікальність у переробці застарілої техніки

Мета створення такої військової одиниці, кажуть конструктори, максимально захистити солдата під час бою. Від танка залишили броню, двигун та ходову частину. Всередині поставили кондиціонер, нашпигували електронікою. Навіть у випадку враження машини супротивником, із кулемета можна стріляти, управляючи ним дистанційно.

Головний конструктор Харківського бронетанкового заводу Микола Степанов розповів: “Ця машина добре захищена, має протиснарядне бронювання. Її можна вразити тільки з танку або протитанковими засобами. Звичайною стрілецькою або малокаліберною зброєю її не підбити”.

За оцінками західних експертів, аналог такої машини буде коштувати близько трьох мільйонів доларів. Фахівці стверджують, що у Швеції на створення такої техніки вже витратили 8 років і 10 мільярдів доларів. Конструкторам харківського заводу знадобилося 1,5 роки та близько 420 тисяч гривень, щоб переробити танк в машину підвищеного захисту.

Модернізація по частинах

Командир механізованої бригади міста Чугуїв Сергій Гузченко зазначає: “Це єдина база. Легше і в обслуговуванні, і в запчастинах”.

Зрізану з танку башту з гарматою теж модернізували в окремий вид зброї – її оснастили дистанційним керуванням. У світі поки що немає такої техніки, пояснює конструктор заводу.

У військового винаходу вже з’явились потенційні замовники. На заводі за власний кошт вже зробили три зразки машини. Наразі ця техніка повинна пройти тест-драйв в умовах, наближених до бойових. Після цього Міністерство оборони винесе вердикт, чи бути їй на озброєнні в українській армії.
XS
SM
MD
LG