Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть на заваді примиренню вояків радянської армії та УПА?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 9 травня. Державне свято, яке відкриває незагоєну рану: що стоїть на заваді примиренню вояків радянської та Української повстанської армій? Чи реальне таке примирення зараз, а чи їх примирять уже прийдешні покоління?


Президент Віктор Ющенко, вже традиційно 9 травня висловлює сподівання, що держава визнає усіх, хто боровся за Україну на початку 20 століття. “Прийшов час щиро і по-братерському сказати один одному – кожен, хто боровся за Україну, заслуговує на вічну повагу й подяку. Вірю, що робота, яка повинна врегулювати законодавчий статус усіх, хто в 20-30-40-50-их роках боровся за Україну і її незалежність, нарешті буде завершена, буде втілена. Як правда. Як історична справедливість” , – наголосив Віктор Ющенко.

Тож хто чи що заважає сьогодні примиренню радянських вояків та вояків УПА? Голова Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Якби менше говорили про це порозуміння, то воно б уже давно наступило. Слід розуміти, що Україна була роздерта різноманітними державами-окупантами. Кожна держава мобілізувала людей у свої армії і нічого дивного, що протягом довгої історії українці воювали брат проти брата”.

Політики штучно загострюють конфлікти

Сьогодні на заваді примиренню передусім стоїть політика, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода історик Олександр Палій: “Політики штучно загострюють ці конфлікти. Дуже часто проти примирення з вояками УПА виступають ті люди, які ніколи не воювали, або воювали тільки з мирним населенням. Абсолютна більшість людей, які воювали в цій війні давним-давно і зрозуміли, і пробачили один одного”. Люди ж на київських вулицях по-різному ставляться до дати 9 травня, але мотиви пам’яті й скорботи переважають. Людмила Шевченко вважає, що це свято не для пікніка: “Це не свято для пікніка. Треба поминути людей, подякувати за те, що пройшли це пекло. Я завжди плачу у цей день – батька вже немає...”.

“Треба вшановувати також пам''ять вояків УПА”

На думку ж пенсіонерки пані Тамари, Україна має віддати шану всім, хто її визволяв: “Це було велике свято доки я вважала, що Радянський Союз нас визволяв. А з того часу стало відомо більше матеріалів історичних. Тому зараз ми повинні не протиставляти – треба вшановувати також пам''ять вояків УПА, які за незалежність України воювали”.

Утім, останні роки святкування 9 травня в Україні стала більш людяним. На зміну гучним парадам та брязкання залізом прийшло зворушливе вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій.

Матеріали до теми:

• День Перемоги: чиє це свято і що воно означає для України? • «Чорні археологи» знають ціну воєнним раритетам УПА • Пам’ятні знаки волинським чехам та переселеним холмщакам • Кінець Другої світової війни – початок дороги до ГУЛАГу • Чому День перемоги коаліції союзників над нацистською Німеччиною одні святкують 8 травня, а інші – 9 травня? • Музей тюрем окупаційних режимів різних часів на Рівненщині: «Найбільше потерпіли при радянській владі» • ЩОБ ПАМ''ЯТАЛИ • День перемоги чи нова окупація – ціна дискусії? • 62 роки від перемоги союзників над нацистською Німеччиною • День визволення Чехословаччини від нацизму нині громадяни двох незалежних країн – Чехії та Словаччини відзначають як національне свято
XS
SM
MD
LG