Доступність посилання

ТОП новини

Ціна героя 1945-го – 180 рублів! Сербські націоналісти і росіяни в Естонії осміліли завдяки могутній підтримці з Росії. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі дивуються, як можна в сучасній Росії викривляти світ – святкувати перемогу над нацистською Німеччиною при майже абсолютному замовчуванні сталінського терору. Газети також пишуть про занепокоєння у Європі спробами Росії дестабілізувати ситуацію не лише в Естонії але й у Сербії, Україні, Грузії, Молдові...

Впливова німецька «Зюддойче Цайтунґ» наводить у середу приклад Естонії, у зв’язку з якою Росія не хоче навіть згадувати про те, що естонці були жертвами не лише нацистів, але й радянської окупації, сталінізму. Це німецьке видання нагадує, як упродовж 7 років свого правління президент Владімір Путін «відроджував культ радянських героїв».

Кожний п’ятий росіянин вважає Сталіна мудрим керівником

«Зюдддойче Цайтунґ» цитує відомого московського експерта з «Меморіалу» Ірину Щербакову, яку «лякає той факт, що за опитуваннями кожний п’ятий у Росії вважає Сталіна мудрим керівником і державним діячем». А соціологи з «Левада-Центру» наводять дані, за якими 32 відсотки росіян вважають, що Сталін «виграв Велику Вітчизняну війну».

Разом з тим, німецька газета поділяє здивування багатьох правозахисників, що нікого з російської влади не цікавлять факти масштабних репресій Сталіна і його поплічників, коли лише в 1937-38 роках за вказівкою «вождя всіх часів і народів» було заарештовано і замордовано понад 2 мільйони осіб.

«Зюддойче Цайтунґ» цитує експертів, переконаних, що в Росії «людське життя і свобода сприймаються владою як щось нікчемне» і звичка «керованого правосуддя, імітації демократичних процесів» на тлі знищення всіх демократичних інститутів – «характерна риса сучасної Росії», констатує німецька «Зюддойче цайтунґ». Газета також іронізує, що подібна міфологізація минулого Росії навряд чи допоможе одному мільйону двомстам тисячам ветеранів Другої світової, яким на це 9 травня виділено російською владою в середньому по 180 рублів кожному, що дорівнює 5 євро.

«Між піднесенням націоналізму в Росії і Сербії є безсумнівний зв’язок»

Чимало європейських видань занепокоєні тим, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію в ближньому зарубіжжі. Так, британська «Ґардіан» цитує в середу експертів, які вважають, що «між піднесенням націоналізму в Росії і Сербії є безсумнівний зв’язок». Газета також не сумнівається у намірах Москви «дестабілізувати ситуацію стосовно Грузії, Молдови і України». Ця газета також вважає, що гострі реакції Москви на нібито «намагання знеславити героїв війни» – лише привід для більш далекосяжних цілей Кремля.

Матеріали до теми:

• Міністр оборони Естонії пояснює, чому перенесли Бронзового солдата • Європарламент здебільшого підтримує Естонію в її конфлікті з Росією • Бронзовий солдат на новому полі. До іншого дня перемоги • Російсько-естонський конфлікт: українська реакція • У Європі по-різному коментують події в Таллінні • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам • Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією • Ігри довкола історичної пам’яті
XS
SM
MD
LG