Доступність посилання

ТОП новини

П’ятий день за столом. Робоча група продовжить домовлятися про дострокові вибори


Тетяна Ярмощук Київ, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – П’ятий день засідання робочої групи із підготовки до дострокових виборів. До чого вже домовилися, і яких домовленостей не вдалося досягти? Що стоїть на заваді досягнення компромісу?


У діяльності робочої групи намітився прогрес. Принаймні про це заявляв заступник керівника Секретаріату Президента Іван Васюник. За його словами, сторони фактично погодили проект парламентської Постанови щодо забезпечення проведення дострокових виборів та вирішили створити комісію з підготовки нової редакції Конституції.

Однак деякі опозиціонери вважають, що процес пошуку компромісу може бути затяжним. Нашоукраїнець Михайло Поживанов заявив: “Сьогодні все виглядає таким чином, що пан Янукович щось пообіцяв, але нічого не зробив. Мені здається, що вся відповідальність сьогодні є на ЦВК. Після певних домовленостей, навіть не маючи документа, пан Давидович перестав здійснювати покладені на нього повноваження щодо проведення виборів 24 червня і у зв’язку з цим так звана коаліція почала шантажувати і не виконувати свої обіцянки”. Тим часом представники коаліції починають висловлювати сумніви, чи відбудуться дострокові вибори взагалі. Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “У коаліції соціалісти та комуністи не налаштовані серйозно на вибори, бо вважають, що для цього немає ні політичних, ні правових підстав. Все може бути, немає гарантій, що позачергові вибори взагалі відбудуться”.

На думку ж політолога Сергія Тарана, питання виборів уже вирішене: “Закінчення роботи групи напряму залежить від того, коли буде призначена дата виборів. Я вважаю, що питання полягає лише в тижні, не більше. Питання вже вирішене. Партія регіонів оголосила, що вона іде на вибори, і якщо й ведуться якісь переговори, то ведуться про формат майбутньої більшості вже після виборів”.

Минулої п’ятниці Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили робочу групу, яка у суботу почала розробляти юридично-правовий механізм для цих виборів.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Президент: Переносити вибори на осінь недоцільно. Коаліція: Найкраще провести вибори наприкінці жовтня — на початку листопада. Робоча група знову збереться в четвер • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG