Доступність посилання

ТОП новини

У Празі розпочинаються переговори між Чехією та США щодо розміщення американської ПРО


Василь Зілгалов Прага, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Празі сьогодні планують розпочати переговори між чеською владою і делегацією США щодо можливості розміщення на теренах Чехії елементів американської протиракетної системи. Сторони обговорять юридичний статус американського базування і персонал новітнього радарного комплексу, що входить до системи ПРО в Європі. Нагадаємо, що новітня американська система ПРО в Європі направлена проти потенційної загрози ракетного нападу з боку Ірану і Північної Кореї.

Уже напередодні міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ заявив, що Чеська республіка підтримує участь в американському протиракетному щиті. Зокрема, чеський чільник заявив німецьким і чеським журналістам у середу наступне: «Ніхто не може виключати сценарію, який стане небезпечним для нас у наступні десять років. Навіть, якщо сьогодні жоден іранець і ніякі ракети не загрожують нам». Раніше, цього року, глава уряду Чехії Мірек Тополанек заявив про підтримку американської ініціативи щодо ПРО в Чехії і Польщі: «Ми дійшли згоди у нас, що дамо позитивну відповідь на американське звернення. І таким чином далі розпочнемо переговори».

Чимало експертів у Європі не виключають, що Іран при нинішніх темпах його ядерної програми може створити ядерну бомбу і загрожувати світові упродовж наступних десяти років. Хоча сам Іран заявляє про абсолютно мирний характер його ядерної програми. Чеська влада має наміри узгодити з американцями технічні деталі розміщення американського радара приблизно в ста кілометрах на південний захід від Праги

Військова база системи ПРО США в Чехії за попередніми прогнозами мала б бути збудована до 2011 року. Ще один такий радар і десять протиракет американці домовляються розмістити на території Польщі.

Не варто забувати, що більшість чехів проти будівництва американського радара на чеських теренах. Також немає згоди з цього приводу і в чеській урядовій коаліції. Лише тиждень тому президент Росії Владімір Путін попередив у Москві, під час переговорів, чеського президента Вацлава Клауса: якщо Прага поступиться перед вимогами США, загроза «завдання шкоди один одному, а можливо і знищення, зросте у багато разів». Сам Клаус спростовував у Москві загрозу американської ПРО Росії.

Очікується також, що 14-15 травня Держсекретар США Кондоліза Райс буде вести у Москві переговори щодо розміщення елементів американської ПРО в Чехії і Польщі.

На сьогоднішніх переговорах у Празі, які триватимуть два дні, американську делегацію очолює один із помічників Держсекретаря США Роберт Лофтіс, а чеську – заступник міністра закордонних справ Томаш Пояр.
XS
SM
MD
LG