Доступність посилання

ТОП новини

128 років від народження Симона Петлюри


Віталій Пономарьов Київ, 10 травня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 128 років тому народився Симон Петлюра, чиє ім’я ще за життя стало символом політичного українства. І сьогодні в Україні та за її кордонами є люди, які називають прихильників української незалежності «петлюрівцями».


Симон Петлюра народився 10 травня 1879 року у Полтаві. Двадцяти двох років він був відрахований з Полтавської духовної семінарії за участь у таємному українському гуртку. У молодості Петлюра захоплювався соціалістичними ідеями і навіть був обраний до центрального комітету Української соціал-демократичної робітничої партії, однак пізніше вийшов з неї. Спочатку він відстоював ідею автономії України у складі Росії, згодом став прихильником незалежності України та її орієнтації на Захід.

І чи не краще для України буде, коли вона вступить у безпосередні зносини з Європою та її віковою здоровою культурою, з якою у неї стільки спільних традицій в минулому і споріднених зв’язків та рис у сучасному? С. Петлюра

Від перших місяців Української революції Петлюра займався організацією української армії. Згодом він командував штурмом заводу «Арсенал» та обороною центру Києва від більшовиків, був серед керівників повстання проти гетьмана Скоропадського, очолював Директорію Української Народної Республіки під час війни з радянською Росією.

Ув’язнення та заколоти

Упродовж свого життя Петлюра був двічі ув’язнений – у царській та гетьманській в’язницях. Соціал-демократи та есери, отаман Оскілко і полковник Болбочан здійснювали збройні заколоти проти його уряду. Зрештою 25 травня 1926 року Симона Петлюру застрелив радянський агент у Латинському кварталі Парижа. А за 9 днів до своєї загибелі він написав:

«“Петлюру”, коли ходить не про особу, не так легко знищити, як думають росіяни, і спинити природній розвиток національної свідомості провокаційними заходами ледве чи пощастить».
XS
SM
MD
LG