Доступність посилання

ТОП новини

Переговори щодо ПРО


Оксана Пеленська Прага, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У четвер у Празі розпочались дводенні чесько-американські переговори про розміщення радару протиракетної оборони США на теренах Чехії. За повідомленнями, переговори мають лише попередній, консультативний характер.

Сполучені Штати стверджують, що система має на меті протидіяти загрозі з боку "ненадійних" держав.
Чеська сторона отримала від американської пакет документів, у яких перераховуються умови перебування американських вояків на чеських теренах, технічні та інші питання. Нинішні переговори двох делегацій у Празі є частиною тривалого процесу у справі розміщення протиракетної системи США. Цей процес розпочався 28 березня цього року.

Як нам наголосила представник прес- служби Міністерства оборони Чеської Республіки Ïндржішка Верешова, переговори мають виключно попередній консультативний характер і вони не принесуть жодних висновків.

Суспільству потрібна інформація

Крім працівників Міністерства оборони та закордонних справ у роботі делегацій у Празі також беруть участь фахівці з Міністерства промисловості й торгівлі, фінансів, представники поліції й митної служби. На основі роботи цих експертних груп остаточне рішення має ухвалити уряд Чеської Республіки. Однак попереду ще місяці консультацій між Прагою та Вашінґтоном, а також важлива роз’яснювальна робота, доведення до рівня простих чехів повної та різносторонньої інформації про радарта американські оборонні структури.

Зокрема, інформацію про різні аспекти протиракетної оборони США можна знайти на інтернеті на сторінках уряду Чехії.

Ліві проти ПРО. Гавел — за

У самому чеському суспільстві ідея розташування радару США сприймається по-різному. Гостро її критикують ліві – комуністи і соціальні демократи, не згодна з розташуванням радару також переважна більшість жителів місцевості Брди, де радар мав би бути встановлений.

Натомість за встановлення американського радару в Чехії виступив перший чеський президент Вацлав Гавел. Тієї ж позиції тримається і чеський уряд. З нагоди 62-ої річниці перемоги над нацизмом президент Чехії Вацлав Клаус висловив переконання, що нинішнє «певне непорозуміння навколо американського плану встановити в Чехії радар не погіршить якість стосунків з Москвою».

Матеріали до теми:

• Буферна Зона • "Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем. • США не зверталися до України щодо розміщення елементів ПРО • Польща хоче, щоб її захищали США • Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі. • Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG