Доступність посилання

ТОП новини

День Матері є. А День Батька?


Ірина Біла Чи існує в Новій Україні феномен “відсутності батька” та ґендерна дискримінація? Слухати:

Ірина Біла: В Новій Україні поширений феномен “відсутності батька”. Стверджують соціологи. В середньому український татусь проводить з дитиною близько п’яти хвилин на добу, тоді як фінські чи американські мало не годину.

МАМА ПОМІНЯЛА ДІТЕЙ НА КВАРТИРУ

Разом і читати цікавіше. І на питання є кому відповісти.
Дворічного Михайлика і трирічного Вітю мама віддала батькові в обмін на квартиру та спільно нажите в родині майно. Відтоді він самотужки виховує синів і жодного разу не пошкодував про свій вибір. Хоча й уповні відчув усю нерівність ставлення держави до самотніх батьків. Тато Євген Коновалов.

Євген Коновалов: У нас законодавство передбачає неоднакові права між татом і мамою дитини. Наприклад, різні пільги і виплати на дітей у законодавстві багато чого або зовсім не стосується татусів, або стосується не повною мірою.

Ірина Біла: Молодший син Михайло вже навчається в аспірантурі столичного Національного педуніверситету імені Драгоманова. Одна з тем його досліджень – це роль татусів у вихованні та формуванні особистості дитини. Тут вони з батьком дійшли повної згоди: тато не менш важливий у виховному процесі.

Михайло Коновалов: Разом з ними ми дійшли висновку, що ККД виховання татусевого набагато більший, ніж материнського.

Чого саме? Якщо тато буде приділяти увагу вихованню дітей годину чи півтори, то ККД буде набагато більший, ніж жінка буде приділяти увагу вихованню дитини щодня 5-6 годин на добу, що проблематично в наші часи.

БЕЗ БАТЬКА ДИТИНА ВТРАЧАЄ ВПЕВНЕНІСТЬ

Ірина Біла: При цьому Євген Коновалов посилається на сенсаційне відкриття французьких вчених. 98% життєвого досвіду і розвитку може дати дитині саме батько.

І хоча багато жінок скептично ставляться до цього твердження, більшість психіатрів переконані: без активної участі батька у вихованні гармонійний розвиток дитини неможливий.

Зокрема, знавець дитячої психології доктор Джеймс Добсон стверджує, що без постійного спілкування з батьком, дитина, надто ж підліток, втрачає впевненість, що його люблять і захищають. Це в свою чергу деформує розвиток особистості, сприяє фемінізації у хлопчиків і маскулізації у дівчаток.

Український дитячий психолог Тетяна Кукса також переконана, що у виховному процесі образ тата незамінний. Хіба що вимушено.

Тетяна Кукса: Дівчинка формується у своєму дитинстві як майбутня жінка. Жінка складається, розвивається тільки при чоловічій увазі.

У хлопчика повинен бути образ чоловіка. Все ж починається з певних стратегій поведінки, потім риси характеру. А це складається при наявності певного образу. Бажано, щоб це був образ тата. Навіть, якщо його і не досить багато в житті.

Якщо в сім’ї немає тата, то бажано, щоб цей образ був. Це може бути дідусь чи тренер якоїсь, наприклад, секції, але образ повинен бути для формування саме поведінки хлопчика.

ЧОМУ ЛІТЕРАТУРА НЕ СТВОРИЛА ОБРАЗУ БАТЬКА?

Ірина Біла: Існує багато художніх творів про батьківство. Є й наукові праці типу: «Батько – це біологічна необхідність і соціальна випадковість»— як пише американська дослідниця Маргарет Мід.

Але якщо в літературі народів світу узагальнений позитивний образ матері існує, то такого позитивного образу батька література не створила.

Чому? Відповіді шукала моя київська колега і письменниця Надія Степула.

Надія Степула: Слово «мама» звучить багатьма мовами світу однаково. Щодо «тато», «батько», то тут усе інакше.

Слово, яке означає «батько», у різних народів має своє підґрунтя. Література містить яскраві образи батька.

В українській класиці можна прочитати про батька суворого, але справедливого, доброго, жалісливого, але й непоступливого, як у «Катерині» Т.Шевченка.

У Японії література культивує образ грізного тата - відоме фольклорне уособлення землетрусу в образі батька.

Культ чоловіка в народів Азії сприяв появі у літературах цієї частини світу образу батька сильного і неговіркого, мудрого і рішучого.

В літературі відбиті ментальні відмінності. І тут панують контрасти. З 18 століття художні твори європейських та американських авторів рясніють образами батька в усіх його іпостасях.

У слов’янських народів це часто образ деспота, як в російській літературі часів О. Пушкіна.

З батьком - надійніше.
Уже після 19 століття цей образ зустрічається зрідка. Натомість з’являються цілі «галереї» образів батька, наприклад, у творах Ф.Достоєвського. Тут і жалюгідний батько Соні Мармеладової, і батько-Карамазов із поганим норовом. А в п’єсах А.Чехова майже не зустрічається образ батька. Відомо, що сам письменник зростав у сім»ї з татом деспотичним, цим критики і психологи пояснюють відсутність образу батька в більшості його творів.

У літературі 1930-1950 років, узагальненій тоді в колишньому СССР як «радянська»: «українська радянська», «білоруська радянська» і так далі — яскравих образів батька майже нема. Літературознавці пояснюють це тим, що в тодішній країні цей образ підмінювався образом «батька всіх народів» — Сталіна.

Ірина Біла: Один із найяскравіших образів батька змалював Оноре де Бальзак. “Батько Горіо”. Саме він жертвував усім заради своїх дітей і жив з єдиною метою: бути їм корисним.

Самопожертва, а то й взагалі будь-яка жертва притаманна далеко не всім татусям стосовно власних дітей. За даними соціологів, лише 10% татусів доглядають за хворою дитиною, і лише кожен четвертий з них погоджується супроводжувати до школи.

В УКРАЇНІ ПОТРІБЕНЬ ДЕНЬ ТАТА

Євген Коновалов, з розповіді про якого й розпочалася програма, вважає, що одна з причин пасивності татусів у вихованні дітей – це стереотипи. Саме вони формують образ батька як годувальника родини, а матір як доглядальницю дітей.

Євген Коновалов: Якось у нас стереотип склався, що все покладено на жінку, на матір, і всі обов’язки виконує також вона. Це зовсім не правильно.

Ірина Біла: Зараз Євген Коновалов – головний редактор електронної газети “Тато” і голова Міжнародної організації мужніх татусів.

Нещодавно вони звернулися до Президента з пропозицією започаткувати в Новій Україні День тата, а також надавати бодай двотижневу відпустку батькові для догляду за дитиною від дня її народження. Це, на думку Євгена Коновалова, допоможе зміцнити сім’ю, а татусеві відчути емоційний зв’язок з дитиною і відповідальність за неї.

Євген Коновалов: Коли тато буде з перших днів після народження тримати цю дитину, то він відчує, що він є татом, що він причетний до чогось святого, неймовірного чуда якогось, він відчує також відповідальність.

Зараз багато чоловіків не відчувають, що таке тато. Це велике щастя чоловіче. Але більшість чоловіків цього щастя можуть за все життя не відчути. Це невеличкі, ну два тижні, декретні відпустки, які і дадуть поштовх для того, щоб на біоенергетичному рівні зародилися позитивні майбутні стосунки між татом і дитиною.

Якщо з матір’ю ці стосунки зароджуються, бо вона 9 місяців виношує дитину, то от з татом саме ці два тижні - це мудре рішення узаконити в нашому суспільстві, в нашій країні.

Ірина Біла: А що думають про запровадження в Новій Україні Дня батька пересічні українки та українці? Чи не проти вони, щоб і тато побув біля породіллі та немовля перші два тижні? Про це Радіо Свобода поцікавилася у перехожих на столичних вулицях.

Респондент: Якщо є День матері, то чому б чоловікам не зробити так само приємний день. Авжеж! Це ж така радість!

Респондент: Я вважаю, що треба, щоб вони змогли побути зі своєю новонародженою дитиною трошки.

Респондент: Звісно, що треба. Якби не було батька, то не було б і нас. Батько теж повинен бути біля своєї дитини так само, як і мати, щоб він знав, що таке дитина, як доглядати і навіть усвідомив, як важко нам, матерям, біля дітей.

Респондент: А навіщо він потрібен? А що він дає? Сумніваюся!

Ми що, чоловіки, народжуємо? Він приходить, допомагає... Ну, тиждень дати йому, щоб пострибав, попив горілки від радощів... Все, на цьому кінець. Він не виховує ж дитину!

Респондент: Я знаю стількох батьків, які краще за матір дивляться за дітьми.

Респондент: Мабуть, цей день змусить їх якось задуматися, що він приймає участь у створенні дитини, вихованні її.

Респондент: Раніше чоловіки воювали, то їх не було вдома, а зараз все зводиться до того, що часто батько виховує дитину.

Респондент: Це моє наболіле питання! Обов’язково потрібно, з декількох причин. По-перше, коли є День матері, а Дня батька немає, то це така нерівність, дискримінація. По-друге, це обов’язково позитивно впливатиме на самих батьків: вони стануть вищими в очах суспільства і власних очах.

Особливо зараз роль батька катастрофічно падає в сім’ї, і деякі жінки навіть не вважають батька за чоловіка. Ось так: дитину зробив і досить, а потім нехай йде собі куди хоче, а вони все беруть на свої плечі. Це неправильно. У мене п’ятеро дітей!

Ірина Біла: До слова, у Швеції законодавство зобов’язує кожного з батьків бути у декретній відпустці не менше двох місяців.

МИ ПРИХОВУЄМО ВІД ЗНАЙОМИХ, ЩО Я СИДЖУ В ДЕКРЕТНІЙ ВІДПУСТЦІ, А НЕ ЖІНКА

Батьківська відпустка для догляду за дитиною – це своєрідна відповідь на виклик фемінізованого суспільства чи потреба забезпечити жінці можливість “не відстати” у кар’єрному зростанні? Чи це можливість дати дитині скористатися з переваг не лише маминого, а й татового виховання?

Відповіді на ці запитання намагалися дати автори фільму “Кому заспівати колискову?” Зі сценаристом та головним героєм фільму зустрічалася київська кореспондентка Радіо Свобода Леся Бакалець.

Леся Бакалець: Дружина в діловому костюмі та з ноутбуком рано-вранці вибігає з дому. Чоловік також не залежується в ліжку. Та в нього програма інша: підігріти молоко, змінити підгузки і вигадати пару нових ігор. Стандартний робочий день нестандартної сім’ї.

А варто поміняти чоловіка і жінку місцями – і от вона, ідеальна для більшості українців родина.

“Це просто якась дискримінація чоловіків. Чому вони не можуть виховувати дитину?” — каже Тетяна Ляховецька, сценарист фільму “Хто заспіває колискову”. За її словами, стереотип “чоловік — робоча сила, жінка — хатня робітниця” час уже зруйнувати.

Тетяна Ляховецька: У нас оці стереотипи, що чоловік заробляє гроші, а жінка виховує дитину, вони не спрацьовують, бо не всі жінки можуть виховувати дітей, вони більше лідери. Так само не кожен чоловік може заробляти гроші.

"Декретна пенсія" - дідусі при роботі.
Леся Бакалець: У фільмі показано дві родини. В одній чоловік взяв декретну відпустку, а в іншій такі обов’язки добровільно прийняв на себе дідусь.

Тетяна Ляховецька каже, що знайти героїв для стрічки було надзвичайно складно. В Україні є тільки поодинокі приклади батьків-вихователів. Майже ніхто не хоче афішувати рід своєї діяльності.

Тетяна Ляховецька: З усіх претендентів, чиї контакти ми знайшли, майже ніхто не погодився зніматись.

Коли ми зверталися до чоловіків, то вони кажуть: “Ой, ні! Ми не хочемо це показувати, тому що ми приховуємо від знайомих, родичів, що я сиджу в декретній відпустці, а не жінка. Інакше мене просто будуть зневажати”.

Леся Бакалець: Маленька Катруся не розуміє, чому хтось може зневажати її дідуся. Він її годує і в ляльки гуляє, і на самокаті вчить кататися. Дід Маня, а для всіх інших Михайло Дащенко, виховує дівчинку з самого народження. “Так вирішили на сімейній нараді,” каже він. Михайло Дащенко: З самого початку, звичайно, було непросто. Але потім я навчився добре, звик. У мене ще і старша є. Я їх дуже люблю. Це для мене неважко.

Леся Бакалець: Михайло Дащенко виховує онучок уже шостий рік. Головне, що я вкладаю в них, як каже Михайло Дащенко, це любов та повагу до людей.

З осені трирічна Катруся піде у дитсадок, і декретна відпустка Михайла Дащенка закінчиться. Він говорить, що для дитини однаково важливе виховання і мами, і батька, і дідуся з бабусею. А Тетяна Ляховецька додає, від батьківського виховання виграє не тільки дитина. На чоловіків спілкування з донькою чи сином діє як еліксир молодості: вони частіше посміхаються і більше задоволені життям.

”Місяць дрімає, татко співає, спи, моє сонце, спи, засинай...”

Ірина Біла: Психологи вбачають зв’язок між тривалістю життя і кількістю часу, проведеного людиною у спілкуванні з дитиною. То, можливо, розв’язання проблеми коротшого віку чоловіків, майже на 10 років, лежить у їх більшому залученні до догляду за дітьми?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG