Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Дніпропетровська горять старі будинки. Чи навмисне?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Дніпропетровську в центрі міста почастішали пожежі в будинках на кілька поверхів. В основному горять старі — ті, що їх за десять-двадцять років і так би довелося зносити. Мешканці переконані: їхнє житло зумисне шкодять, щоб швидше отримати землю для нової забудови.

Вулиця Красна — у центрі, за кілька кварталів від стадіону «Металург», де Дніпропетровськ готується зустрічати матчі футбольного чемпіонату «Євро-2012». Близькість до стадіону — головна цінність цих будинків, а точніше, земельних ділянок під ними, впевнені мешканці. Територія, де можна було б побудувати розважальні центри, магазини та готелі, впевнені люди, не дає спокою «нечистим» на руку інвесторам.

Останнім часом тут сталося аж три пожежі. Нічні загоряння списали на бомжів — мовляв, грілися та курили у підвалі чи на горищі.

Люди таким поясненням віри не ймуть. Мешканці будинку №9, де пожежа сталася тільки тиждень тому, просто кажуть: «Земля комусь потрібна». Вони впевнені, що підпалюють їх, «як на замовлення».

За словами мешканців, пожежники сказали, що весь дах спалахнув одночасно, бо одразу в кількох місцях була закладена легкозаймиста речовина.

Старою будівлею вогонь поширювався дуже швидко, отож на місці події працювало аж тринадцять підрозділів МНС. Пожежі присвоїли п’ятий, найскладніший, рівень.

Міліція не вірить у навмисні підпали

Правоохоронці версій підпалу не підтверджують. За їхньою інформацією, причини надзвичайної події наразі тільки встановлюють.

Люди з потерпілих квартир повиїжджали до родичів. На пропозиції щодо тимчасовому притулку вони не пристали.

Тим часом місцева влада готує списки найнеобхідніших речей і побутової техніки, яку людям придбають коштом бюджету. У Бабушкінському райвиконкомі кажуть, що цю допомогу отримають тільки мешканці квартир, які вигоріли вщент.

Решті не передбачили нічого — у бюджеті коштів немає. Натомість мешканцям дорікають: майно треба було страхувати, тоді б отримали компенсації.

Деякі старі будинки таки знесуть, більшість реконструюють

Наразі ж у міськраді розробили спеціальну програму реконструкції старого житла, зокрема, на вулиці Красній. Деякі будинки збираються знести, а мешканців відселити у житло, рівноцінне за площею.

Більшу ж частину будинків будуть відновлювати. Як сказала Радіо Свобода головний архітектор міста Юлія Саєнко, вулиця Красна повністю належить до зони так званого першого історичного ареалу, тобто буде реконструюватись як історична забудова.

Однак мешканцям старих будинків на реконструкцію ще доведеться якийсь час зачекати. Проект програми реконструкції старого житла оприлюднили у квітні, а затвердити збираються влітку.
XS
SM
MD
LG