Доступність посилання

ТОП новини

Президент вважає неприйнятним розв’язувати політичну кризу шляхом скасування і указу про розпуск Верховної Ради, і наступних рішень Ради


За його словами, такий варіант неприйнятний, бо в такому разі люди, які порушували Конституцію, не нестимуть за це покарання. Віктор Ющенко також наголосив, що вимагає від усіх сторін не обговорювати указ, а виконувати його. Якщо робоча група з урегулювання політичної кризи не зможе ухвалити найближчим часом рішення, необхідні для проведення дострокових виборів в Україні, голова держави має намір ухвалити ці рішення на позачерговому засіданні Ради національної безпеки й оборони. Президент закликав усі політичні сили «припинити демагогію і шукати натомість конструктивну позицію».


Про це Віктор Ющенко сказав під час звіту робочої групи з урегулювання політичної кризи про виконану роботу в четвер.

«Я тільки не приймаю одного — „нульового варіанту“… Прошу записати всіх: „нульового варіанту“ не буде, тому що „нульовий варіант“ відкидає нас до того, що було 22 березня, і ми залишаємося без уроків», — наголосив Ющенко.

За його словами, такий варіант неприйнятний, бо в такому разі люди, які порушували Конституцію, не нестимуть за це покарання.

Віктор Ющенко також наголосив, що вимагає від усіх сторін не обговорювати указ, а виконувати його.

Голова держави вважає, що, доки не буде змінено механізм формування коаліції, Україну очікуватимуть політичні кризи на кшталт нинішньої.

«Сили, які прийдуть у парламент наступного скликання, будуть керуватися передусім доброю волею і переговорним процесом. Уже ніхто з мішком грошей не буде ходити по парламенту і формувати коаліцію більшості. Це буде записано, прищеплено українським політикам… Це буде мораль політика, яка не дозволяє йому переступати цю межу», — заявив Президент.

Якщо робоча група з урегулювання політичної кризи не зможе ухвалити найближчим часом рішення, необхідні для проведення дострокових виборів в Україні, голова держави має намір ухвалити ці рішення на позачерговому засіданні Ради національної безпеки й оборони.

Ющенко наголосив, що переговорний процес не нескінченний, але не назвав крайню дату для завершення роботи групи.

На його думку, треба «найближчим часом» узгодити компромісний пакет домовленостей і підготувати й ухвалити його протягом 10—15 днів.

При цьому, на його думку, Верховна Рада мала б просити Президента переглянути указ про дострокові парламентські вибори і відстрочити дату проведення виборів.

Водночас Ющенко заявив, що, на його думку, підстав для проведення дострокових президентських виборів немає.

Президент України також готовий в будь-який час провести круглий стіл щодо виходу з політичної кризи за участі Прем’єр-міністра.

Так він відповів на зустрічі за підсумками засідання робочої групи з виходу з політичної кризи на звинувачення лідера КПУ Петра Симоненка про те, ніби цю зустріч навмисне провели без участі Прем’єр-міністра Віктора Януковича.

Ющенко нагадав, що зустріч провели на прохання її учасників, а Януковича на ній немає тільки з однієї причини: його немає в країні. Янукович цими днями перебуває на лікуванні за кордоном.

Президент закликав усі політичні сили «припинити демагогію і шукати натомість конструктивну позицію».

Раніше в четвер голова держави закликав політичні сили знайти новий формат компромісу для розв’язання політичної кризи.

Він також зазначив, що стурбований блокуванням роботи групи з підготовки до дострокових виборів.

За повідомленням прес-служби голови держави, про це Віктор Ющенко заявив під час зустрічі з лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко і головою «Нашої України» В’ячеславом Кириленком.

Опозиція звинувачувала коаліцію в затягуванні переговорного процесу. Деякі опозиціонери вважають, що процес пошуку компромісу може бути затяжним.

Нашоукраїнець Михайло Поливанов заявив: «Сьогодні все виглядає таким чином, що пан Янукович щось пообіцяв, але нічого не зробив. Мені здається, що вся відповідальність сьогодні є на ЦВК. Після певних домовленостей, навіть не маючи документа, пан Давидович перестав здійснювати покладені на нього повноваження щодо проведення виборів 24 червня, і у зв’язку з цим так звана коаліція почала шантажувати і не виконувати свої обіцянки».

Тим часом представники коаліції починають висловлювати сумніви, чи відбудуться дострокові вибори взагалі. Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «У коаліції соціалісти та комуністи не налаштовані серйозно на вибори, бо вважають, що для цього немає ні політичних, ні правових підстав. Все може бути — немає гарантій, що позачергові вибори взагалі відбудуться».

Минулої п’ятниці Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили робочу групу, яка в суботу почала розробляти юридично-правовий механізм для цих виборів.

Своїм указом від 26 квітня Віктор Ющенко визнав свій указ про розпуск Ради від 2 квітня таким, що втратив чинність, знову достроково припинив повноваження Ради 5-го скликання і призначив позачергові вибори на 24 червня.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG