Доступність посилання

ТОП новини

Відгуки в Америці на заяви Путіна


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як відлуння Холодної війни сприйняли у Сполучених Штатах анти-американські висловлювання російського президента, як ознаку дальшого погіршення відносин між двома державами. Зокрема, американці дещо збентежив останній виступ Путіна у Москві з нагоди 62-ої річниці перемоги над гітлерівським режимом.

У промові російського лідера стурбувало американців те, що пан Путін непрямо, ніби натяком, провів аналогію між зовнішньою політикою Сполучених Штатів і політикою нацистської Німеччини. Як пише Ендрю Креймер, московський кореспондент “Нью-Йорк Таймс”, пан Путін, промовляючи з подіуму перед мавзолеєм Леніна, перераховував уроки війни для сьогоднішнього світу. “Ми не маємо права забувати причини війни... У наш час загрози не зменшуються. Вони лише трансформуються, міняючи зовнішній вигляд. У цих нових загрозах, подібно до часів Третього Рейху, така сама зневага до людського життя і такі самі претензії на світову винятковість і диктат”, - сказав російський президент.

Креймер зауважує, що прес-служба Кремля відмовилася пояснювати заяву свого президента, мовляв, у путінського представника вихідний день з нагоди свята. Але Сергій Марков, директор Інституту політичних досліджень, близький до Кремля, сказав, що Путін “мав на увазі Сполучені Штати...” Щоправда, вже наступного дня, у відповідь на офіційний запит Вашингтона, російське міністерство закордонних справ запевнило Тоні Сноу, прес-секретаря Білого дому, що пан Путін не порівнював Сполучені Штати з Третім Рейхом.

Росія в пошуку нової Холодної війни?

Неясно лише, яку країну мав на увазі пан Путін, може, республіку Сан-Маріно чи Люксембург? - іронізував Ніл Кавуто, коментатор телемережі новин “ФоксНьюз”. На його думку, промова Путіна є продовженням його ж антиамериканських висловлювань на конференції 10-го лютого у Мюнхені. Там він стверджував, що Америка нібито прагне однополюсного світу, єдиного силового центра, єдиного господаря, єдиного суверена”.

З цього приводу колишній міністр оборони Джеймс Шлезінджер зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода: “Спостерігаємо поступове погіршення відносин з Росією. Я це відзначаю з певним жалем. Треба визнати, що мав рацію міністр оборони Роберт Гейтс на тій конференції у Мюнхені, сказавши, що нам вистачає однієї Холодної війни... Відзначимо також високий ступінь антиамериканських настроїв у Росії. Вони схильні звинувачувати Сполучені Штати у краху Радянського Союзу і у послабленні їхній позицій у світі”.

Інший впливовий оглядач – генерал у відставці Вільям Одом, колишній директор Агенції національної безпеки, нині завкафедроою Хадсонівського дослідного інституту у Вашингтоні, теж в інтерв’ю з кореспондентом Радіо Свобода, так пояснює останні заяви Москви щодо Америки: “Причина та, що у військових і розвідслужб поганий настрій. Справа в тім, що ніхто не збирається нападати на Росію, і це для них образливо. Вони б хотіли, щоб їм загрожували, адже це виправдує величезні асигнування на оборону. Тож і постімперська ностальгія, і фінансові інтереси еліти диктують їм шукати ворога в нашому обличчі. На мою думку, ми не мусимо сприймати це серйозно. Краще... просто ігнорувати”, - каже генерал Одом. Виглядає, що Сполучені Штати роблять саме так.
XS
SM
MD
LG