Доступність посилання

ТОП новини

Перший дитячий будинок сімейного типу в Луганську


Ярослав Гребенюк Луганськ, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Луганщині сьогодні існують 7 дитячих будинків сімейного типу, але у самому обласному центрі немає жодного такого закладу. Перший будинок має відкритись на початку вересня, обіцяє міська влада.

Родина Скібіних (посередині - Донька Даша)
Родина Скирдіних звернулась до влади із пропозицією створити дитячий будинок сімейного типу майже 3 роки тому. Про те, що існує державна програма створення подібних будинків, Анатолій та Валентина Скирдіни дізналися, коли взяли до своєї родини дівчинку із обласного дитячого будинку – так вийшло, що цей заклад по-сусідству.

До їхнього бажання поставились досить стримано. Чи зможуть? Чи не з корисливого інтересу Скирдіни хочуть взяти дітей на виховання?

Підготовка і державна допомога

Голова Кам’янобрідської районної ради Марина Воротнікова каже, що для того, щоб підготуватися до відкриття дитячого будинку, треба пройти навчання, підтвердити свій статус, скласти тести.Охочих виявляється багато, але родина Скирдіних, єдина, що підтвердила своє бажання. Після двох років праці з Анатолієм та Валентиною, Марина Воротнікова переконана у їхній відданості цій справі.

Щомісяця батьки-вихователі отримуватимуть з державного бюджету 1136 гривень на кожну дитину. Сьогодні вже визначили приміщення, де житиме родина. Площа будинку – близько 350 квадратних метрів. Комунальні платежі мають бути чималими, але міська влада бере це на себе. На ремонт та благоустрій житла з міського бюджету виділять 200 тисяч гривень.

Теперішня міська влада розуміє, що дитячі будинки сімейного типу – середовище більш природне для виховання, ніж інтернати. Заступник луганського міського голови Олександр Ткаченко вважає, що керівництво міста має шукати родин, що потенційно зможуть організовувати дитячі заклади. Треба працювати із засобами масової інформації і, як би це не було боляче, щоб знаходити потенційних батьків, дітей треба показувати людям, переконаний міський урядовець.

Якою буде нова сім’я?

У родині Скирдіних двоє дорослих синів 22 та 19 років та дві дочки – рідній, Даші, виповнилось 13 років, а Наташі, яку взяли з дитячого будинку – 10. Батько, Анатолій Олексійович – викладач Біблейського інституту євангельських християн-баптистів, але ж основний прибуток родина отримує від пасіки.

Тим часом майбутні батьки-вихователі придивляються потроху до малюків у дитячому домі. Проте Анатолій Скирдін каже, що поки не вирішиться питання в міськвиконкомі остаточно, родина не хоче передчасно давати дітям надію.

Кілька років тому родина Скирдіних переїхала з Сіверськодонецька до Луганська, де вони поселились навпроти дитячого будинку. Анатолій Скирдін бачить у тому Божий промисел.
XS
SM
MD
LG