Доступність посилання

ТОП новини

Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) — Росія може виграти змагання з західними країнами за доступ до енергоносіїв із Центральної Азії і Каспію, попереджають аналітики. У той час як сьогодні на енергетичному саміті в Кракові президенти кількох країн, включно з Україною, обговорюють, як транспортувати нафту в обхід Росії, російський Президент Володимир Путін проводить «газові» переговори з Президентом Туркменистану Ґурбанґули Бердимухаммедовим. А в четвер Путін домовився зі своїм казахстанським колегою Нурсултаном Назарбаєвим, що його країна транспортуватиме практично всю нафту саме через територію Росії.

Туркменистан — Президент Туркменистану Ґурбанґули Бердімухаммедов вітає Президента Росії Володимира Путіна у президентському палаці в Ашгабаті. 11 травня 2007 р.
Візит Путіна до Туркменистану і його тристоронню зустріч у суботу з керівником цієї країни та лідером Казахстану деякі оглядачі називають перемогою російської енергетичної політики в Центральній Азії.

Експерти висловлюють припущення, що тим самим Путін намагатиметься залучити Ашгабат і Астану в газовий альянс із Москвою, щоб поліпшити енергетичну інфраструктуру вздовж східного узбережжя Каспійського моря до Росії.

Водночас на каспійські енергоносії дуже розраховують у Європі, де вітали створення рік тому нафтопроводу Баку — Тбілісі — Джейхан, що доставляє енергоносії з Каспію до Туреччини через територію Грузії і в обхід Росії.

Москва тоді побачила, що її залишили осторонь. Потім Росія виступила проти планів Казахстану побудувати транскаспійський нафтопровід, заявляючи, що це зашкодить довкіллю. А нині Кремль намагається домовитися про те, щоб транспортувати туркменський газ на європейські ринки через Казахстан і знову ж таки Росію.

Росія виграє, бо Захід нічого не робить

Все це дає підстави аналітикам говорити, що Росія переграє Захід у змаганні за середньоазійські енергоресурси, каже голова Центру досліджень енергетики в Баку Ільгам Шабан.

Відтоді, як Європа почала знову турбуватися про енергетичну безпеку, вона не зробила жодних кроків у Каспійському регіоні, звертає увагу аналітик: «Туркменбаши помер, і що з тих пір зробили Захід, Європа і Америка в енергетичному секторі Туркменистану? Нічого реального. А Росія діє. Путін зробив дуже розумний крок, і ми побачимо результати в суботу».

Враження, що Путін перемагає в енергетичному змаганні з Заходом, ще більше посилилося після того, як Президент Казахстану Назарбаєв відмовився від участі у краківському енергетичному саміті в п’ятницю, натомість його країну представляв заступник міністра.

У Євросоюзі можуть бути занепокоєними також і через можливе підвищення цін на енергоносії, каже аналітик лондонського Центру глобальних досліджень енергетики Джуліан Лі.

Зокрема, Польща дуже занепокоєна тим, що трапилося з її східними сусідами — Україною та Білоруссю, — де Росія була готова припинити постачання газу, щоб примусити ці держави платити за газ за світовими цінами на ринку. І Польща, як будь-яка інша європейська країна, шукає шляхи диверсифікації поставок, зауважив експерт із Лондона.

Переможця не буде?

Водночас він звертає увагу, що в боротьбі за прямий доступ до енергоносіїв Каспію і Центральної Азії ані Євросоюз, ані Росія не можуть перемогти. Адже Європа є головним ринком експорту енергоносіїв для Росії, тож вона має більше значення для Росії, ніж Росія для Європи.

Джуліан Лі вказує і на те, що Росія стурбована тим, що Казахстан і Туркменистан в обхід Москви постачатимуть газ на китайський ринок. А це може означати, що нинішній візит Путіна до Центральної Азії — це не стільки візит переможця, скільки намагання Кремля втримати свої позиції.

Матеріали до теми:

• Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Краківський енергетичний саміт • «90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса) • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Польща зміцнює свою енергетичну безпеку. • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.
XS
SM
MD
LG