Доступність посилання

ТОП новини

Президент України Віктор Ющенко проводить зустріч з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем


Про це повідомила прес-служба глави держави. Минулого тижня Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили робочу групу.


Про це повідомила прес-служба глави держави.

Згідно з повідомленням, у розмові також беруть участь новопризначений Секретар Ради національної безпеки і оборони Іван Плющ та перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров.

Головна тема зустрічі – результати переговорного процесу та засідань Спільної робочої групи з підготовки дострокових парламентських виборів.

В четвер, 10 травня, Президент закликав учасників переговорного процесу якнайшвидше прийти до спільного рішення, застерігши їх від затягування роботи через політичні спекуляції.

Минулого тижня, 5 травня, Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили робочу групу, яка 6 травня почала розробляти юридично-правовий механізм для проведення дострокових виборів.

Своїм указом від 26 квітня Віктор Ющенко визнав свій указ про розпуск Ради від 2 квітня таким, що втратив чинність, знову достроково припинив повноваження Ради 5-го скликання і призначив позачергові вибори на 24 червня.

У суботу робоча група з урегулювання політичної кризи продовжила роботу. У п’ятницю за круглим столом представників усіх політичних сил глава держави закликав пришвидшити обговорення підготовки до виборів.

А голова Верховної Ради Олександр Мороз вилови переконання, що тільки рішення Конституційного Суду може стати початком компромісу й повернути ситуацію в правове поле, повідомила прес-служба Ради.

"Тому вважаю за доцільне призупинити всі формальні й неформальні переговори із Президентом доти, поки не буде відновлений статус-кво Конституційного Суду, поки Ющенко і його команда не зупинять ганебну практику тиску на суддів КС, поки Президент не скасує всі свої неконституційні укази щодо представників судової влади", – заявив голова Верховної Ради.

Президент вважає неприйнятним розв’язувати політичну кризу шляхом скасування і указу про розпуск Верховної Ради, і наступних рішень Ради, сказав Віктор Ющенко під час звіту робочої групи з урегулювання політичної кризи про виконану роботу в четвер.

«Я тільки не приймаю одного — „нульового варіанту“… Прошу записати всіх: „нульового варіанту“ не буде, тому що „нульовий варіант“ відкидає нас до того, що було 22 березня, і ми залишаємося без уроків», — наголосив Ющенко.

За його словами, такий варіант неприйнятний, бо в такому разі люди, які порушували Конституцію, не нестимуть за це покарання.

Віктор Ющенко також наголосив, що вимагає від усіх сторін не обговорювати указ, а виконувати його.

Якщо робоча група з урегулювання політичної кризи не зможе ухвалити найближчим часом рішення, необхідні для проведення дострокових виборів в Україні, голова держави має намір ухвалити ці рішення на позачерговому засіданні Ради національної безпеки й оборони.

Ющенко наголосив, що переговорний процес не нескінченний, але не назвав крайню дату для завершення роботи групи.

На його думку, треба «найближчим часом» узгодити компромісний пакет домовленостей і підготувати й ухвалити його протягом 10—15 днів.

При цьому, на його думку, Верховна Рада мала б просити Президента переглянути указ про дострокові парламентські вибори і відстрочити дату проведення виборів.

Днями опозиція звинувачувала коаліцію в затягуванні переговорного процесу. Деякі опозиціонери вважають, що процес пошуку компромісу може бути затяжним.

Нашоукраїнець Михайло Поливанов заявив: «Сьогодні все виглядає таким чином, що пан Янукович щось пообіцяв, але нічого не зробив. Мені здається, що вся відповідальність сьогодні є на ЦВК. Після певних домовленостей, навіть не маючи документа, пан Давидович перестав здійснювати покладені на нього повноваження щодо проведення виборів 24 червня, і у зв’язку з цим так звана коаліція почала шантажувати і не виконувати свої обіцянки».

Тим часом представники коаліції починають висловлювати сумніви, чи відбудуться дострокові вибори взагалі. Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «У коаліції соціалісти та комуністи не налаштовані серйозно на вибори, бо вважають, що для цього немає ні політичних, ні правових підстав. Все може бути — немає гарантій, що позачергові вибори взагалі відбудуться».

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG