Доступність посилання

ТОП новини

До 16 травня Робоча група має підготувати, а Верховна Рада ухвалити необхідні для проведення позачергових парламентських виборів документи


Про це повідомили новопризначений Секретар РНБО Іван Плющ та перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров, які у суботу взяли участь у понад три годній зустрічі Президента Віктора Ющенка з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем. На запитання журналістів, якою є ймовірність, що вже у середу, 16 травня, необхідні документи будуть проголосовані і, відповідно, стане відомою точна дата виборів, Микола Азаров відповів: «Я думаю, що сто відсотків».

Про це повідомили новопризначений Секретар РНБО Іван Плющ та перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров, які у суботу взяли участь у понад три годній зустрічі Президента Віктора Ющенка з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

«Ми доповіли Президентові й прем''єр-міністрові про хід роботи робочої групи... І домовилися, що до середи ми завершимо роботу з підготовки всіх необхідних законопроектів до розгляду їх на сесії Верховної Ради», - сказав Микола Азаров.

Новопризначений Секретар Ради національної безпеки і оборони України висловив сподівання, що остаточно узгодивши зазначені документи, сторони дійдуть згоди щодо дати виборів.

«Будемо сподіватися, що в середу з''являться ці рішення, які будуть кінцевим аргументом для прийняття кінцевої дати проведення позачергових виборів», - сказав Іван Плющ.

На запитання журналістів, якою є ймовірність, що вже у середу, 16 травня, необхідні документи будуть проголосовані і, відповідно, стане відомою точна дата виборів, Микола Азаров відповів: «Я думаю, що сто відсотків».

За словами Івана Плюща «ці документи, основний з яких – це постанова про організоване забезпечення проведення дострокових виборів, а також цілий ряд законопроектів дадуть підстави Президенту і Прем’єру прийняти кінцеве рішення».

Водночас Секретар РНБО зазначив, що Президент не задоволений темпами роботи групи, яка працює вже 7 днів. Суботня зустріч, за словами Івана Плюща, стала «своєрідним звітом за тиждень роботи Робочої групи і планом на наступні дні».

Учасники робочої групи також домовилися, що сторони поки не будуть вживати ніяких неузгоджених дій.

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров повідомив, що також доповів Президентові про підходи групи до реформатування структури Центральної виборчої комісії. Водночас Азаров зазначив, що на суботу «практично узгоджено малий пакет документів» для проведення парламентських виборів.

За словами лідера фракції Партії регіонів у Верховній Раді Раїси Богатирьової, на засіданні в суботу, 12 травня, члени Спільної групи майже погодили пропозиції щодо змін до Кодексу адміністративного судочинства, закону "Про статус народного депутата України", а також закону "Про вибори народних депутатів України".

В четвер, 10 травня, Президент закликав учасників переговорного процесу якнайшвидше прийти до спільного рішення, застерігши їх від затягування роботи через політичні спекуляції.

У п’ятницю, 5 травня, Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили Спільну робочу групу, яка 6 травня почала розробляти юридично-правовий механізм для проведення дострокових виборів.

Своїм указом від 26 квітня Віктор Ющенко визнав свій указ про розпуск Ради від 2 квітня таким, що втратив чинність, знову достроково припинив повноваження Ради 5-го скликання і призначив позачергові вибори на 24 червня.

У суботу робоча група з урегулювання політичної кризи продовжила роботу.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG