Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС із енергетики: «Я не боюся, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан буде порожнім… Україна — це надійна країна транзиту»


Брюссель, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) — Заява Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про намір його країни транспортувати практично всю свою нафту через територію Росії не призведе до того, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан залишиться порожнім. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода та іншим українським мас-медіа заявив Комісар ЄС із енергетики Андріс Пієбалґс.

Андріс Пієбалґс
А. П.: Звичайно, відносини між Казахстаном і Росією дуже важливі, і я розумію всю важливість цих відносин. Але, наскільки я розумію, все ж таки виробники нафти також є власниками нафти і, певна річ, вони будуть використовувати найоптимальніші шляхи. Таким чином я не боюся, що нафтопровід Баку — Тбілісі — Джейхан буде порожнім. Те саме стосується газу. Звичайно, з газом ситуація складніша. Але й газову інфраструктуру можна побудувати, і таким чином газ із країн Каспійського моря може йти іншими шляхами. Тому що врешті-решт саме ціна цікавить виробників. Тож я, ясна річ, стежу за візитом Президента Росії до Казахстану. Але це не змінює нашу політику, в рамках якої ми будемо намагатися диверсифікувати поставки і шляхи поставок енергоресурсів. Водночас, звичайно, Росія докорінно зацікавлена, щоб усі поставки йшли через Росію. Тут, звичайно, ясно, що компромісу немає, тому що Росія економічно зацікавлена в цьому, а ми економічно зацікавлені, щоб була диверсифікація. Але з цього не слід робити якусь велику проблему, тому що врешті-решт саме вигідніший шлях, вигідніші ціни й вирішать, яким шляхом виробник буде постачати нафту й газ.

- Пане комісар, у четвер ЄС розпочала роботу нова мережа з безпеки енергопоставок. Чи зацікавлена Єврокомісія, щоб Україна брала участь у цій мережі?

А. П.: Цю мережу створено для країн — членів Євросоюзу. Звичайно, ми зацікавлені в участі багатьох країн, але йдеться про країни ЄС. Тому що завдання — це поставки енергоносіїв до Євросоюзу і формування реакції ЄС на те, що відбувається поза його межами. Таким чином це залишається справою цього клубу, і тільки члени клубу можуть брати участь. Але це не означає, що ми якось недооцінюємо Україну і будь-які інші країни. Ви помітили, що тут немає і Норвегії, яка дуже близько розташована до ЄС, але у цій мережі беруть участь 27 країн Євросоюзу, Єврокомісія і Рада ЄС.

- Чи розглядається можливість створити додаткову мережу раннього попередження Євросоюзу про безпеку енергопостачання, але в рамках співпраці з Чорноморським регіоном?

А. П.: Такі ідеї були. Але треба успішно впоратися з першим завданням. Усе ж таки в мережі беруть участь 27 країн, від Ірландії до Кіпру. Тож це не таке вже легке завдання, яким воно здається, тому що кожна країна має свою розвідку. Тож я бажаю успіху впоратися з цим завданням. Якщо воно буде виконане, тоді, звичайно, ми будемо розширювати і будемо запрошувати країни з найближчого сусідства.

- Пане комісар, чи ви вже маєте офіційну інформацію щодо причин вибуху на газопроводі в Україні? Якщо так, то яка ваша реакція?

А. П.: На цей момент я не маю офіційної інформації. Єдине, що ми можемо виключити, — це тероризм, звичайно. Нас турбує, що це вже другий випадок за доволі короткий час і більш-менш на тій самій дільниці. Але я впевнений, що Україна це розслідує і надасть нам усю необхідну інформацію, зробить необхідні висновки. Тому що ніхто повністю не може виключити технічні аварії з нафто- і газопроводами. Але я сподіваюся отримати інформацію якнайшвидше, і тоді ми зможемо зробити висновки. Євросоюз і далі вважає, що Україна — це надійна країна транзиту. І, як я сказав, ніхто не застрахований від різних інцидентів. Але я сподіваюся, що Україна зробить необхідні висновки й буде більше інвестувати в нафто- й газопроводи. Звичайно, інвестиції абсолютно необхідні, це стара система, і тут потрібні великі інвестиції, які ми теж можемо допомогти надати.

Матеріали до теми:

• ЄС-Росія: відносини ускладнюються • Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Краківський енергетичний саміт • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • «90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса) • Комісар Ферреро-Вальднер: Ми хочемо тісно співпрацювати з Україною в галузі безпеки енергопостачання
XS
SM
MD
LG