Доступність посилання

ТОП новини

Що робити з радянськими пам’ятниками Львова?


Галина Терещук Львів, 14 травня, 2007 р. (Radiosvoboda.ua) - Воювати чи не воювати з радянськими пам’ятниками? Це питання сьогодні активно обговорюється у Львові. Неоднозначні коментарі лунають уже й з Москви. Адже депутати міськради Львова планують створити комісію, яка описали б усі радянські пам’ятники у місті.

Олег Тягнибок
Об’єднання «Свобода», яке очолює депутат облради Олег Тягнибок, хоче демонтувати ці монументи. На останній сесії Львівської міськради депутати підтримали таку ініціативу «Свободи», і вирішили створити комісію, яка має описати всі пам’ятники з радянськими символами у Львові. А опісля депутати можуть вирішувати, чи демонтувати символи імперсько-більшовицького періоду.

Солдати та енкаведисти лежать поруч на Пагорбі слави

Таких пам’ятників, точніше меморіальних комплексів, встановлених у радянські часи, у Львові залишилось 2-3, а символи можна побачити на військових цвинтарях. Скажімо, на Пагорбі слави поховані солдати та офіцери, які визволяли Львів, і поміж ними є могили енкаведистів, які у 44-50-х по львівських тюрмах катували місцеве населення. Про це свідчать численні архівні матеріали.

Майже усі російські ЗМІ блискавично підхопили ініціативу «Свободи», назвавши її рішенням про демонтаж радянських пам’ятників та символів. МЗС Росії надіслало Україні заяву з протестом. Але насправді жодного рішення про демонтаж не було.

У ніч з 12 на 13 травня на Пагорбі слави невідомі скинули на землю гірлянду, встановлену на Алеї Героїв військового меморіалу. Власне, напередодні, коли на цьому місці телегрупа з Росії знімала сюжет про ставлення у Львові до радянських символів та військових цвинтарів.

За словами культуролога Тараса Возняка і заяви групи науковців та митців, у Львові відбувається провокація, і тут намагаються напередодні виборів реалізувати так званий естонський сценарій. Така ситуація вигідна, за словами, Тараса Возняка, оскільки дестабілізувавши ситуацією, Росія може очолити її і нею керувати.

Самі ж львів’яни неоднозначно ставляться до питання демонтажу радянських символів. Здебільшого схиляються до думки, що такі речі і заяви не роблять напередодні виборів.

Відгуки львів’ян
· Символіку треба демонтувати, монументи ні. Я був за те, щоб демонтувати Леніна, але куди він подівся? Його можна було виставити у парку радянської символіки.
· Обов’язково. Бо це не визволителі, а загарбники нашої землі.
· Вважаю, що не треба демонтувати. У мене дід воював у цій армії, хоча я не підтримую багатьох його поглядів, за що воювали.
· Не військових солдатів, а символи — так. Якщо не пов’язано з похованнями, то треба демонтувати, щоб працювали не на радянський союз, а Україну.
· Радянську символіку треба демонтувати. На Личаківському цвинтарі є серп і молот, який треба замінити на герб України, бо там лежать українці, які воювали за Україну.
XS
SM
MD
LG