Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові зникають новонароджені. Україну обікрали. Правлячі сили Вірменії виграли парламентські вибори. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі знову звучить жахлива тема торгівлі дитячими органами і дітьми в Україні. Київ також згадують через проблему з корупцією. Преса багато пише про успіх української групи Вєрки Сердючки в конкурсі Євробачення-2007. Європейська оглядачі також констатують очікувані результати парламентських виборів у Вірменії, що відбулися у суботу.

Італійська «Коррієра Делла Сера» опублікувала у понеділок велике власне дослідження на тему незаконної торгівлі дітьми і дитячими органами в Україні. Тут знову торкаються теми жахливого відкриття, зникнення цілком здорових новонароджених дітей у лікарнях Харкова. Йдеться, зокрема, про випадки зникнення новонароджених Світлани Пузікової і Олени Стульнєвої. А також наводяться свідчення правозахисників з України і дані про розкриття захоронень нібито недоношених дітей, де серед 30 трупиків виявлено видалення у них внутрішніх органів, що не було внесено до фальшивих документів. «Коррієра Делла Сера» також наводить факти перешкоджання слідствам у цих справах, безпідставне відсторонення від цієї справи слідчого Ірини Богомолової, загибель і зникнення свідків та зняття з посади міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука.

Італійська газета вказує на одного із підозрюваних у незаконних операціях з дитячими органами – Харківський інститут кріобіології, де директором є професор Валентин Грищенко, який визнав у інтерв’ю для італійської газети факти передачі дитячих органів для зарубіжних партнерів із сумнівною репутацією. Згадане італійське видання звертає увагу на дивну логіку висловлювань з цієї проблеми українського прем’єра Віктора Януковича.

Лондонська «Таймз» розчарована тим, що в Гельсінкі на конкурсі Євробачення-2007 «обікрали Україну». Газета відзначає, що «будь-якому дурневі, який дивився конкурс «Євробачення», було зрозуміло, що мала перемогти пісня Вєрки Сердючки «Дансінг Лаша Тумбай». Оглядач «Таймз» Робі Міллен так і написав, що «Сріблясті костюми з фольги, абсурдна запам’ятовуюча мелодія і слова на чотирьох мовах, трансвестит, як соліст чи солістка – як можна ще ліпше показати дурний смак, яким славиться цей конкурс? Так, Україну дійсно обікрали, віддавши перевагу балканським викрутасам, що мене дуже розчарувало».

Парламентські вибори у Вірменії

Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» пише у понеділок, що результати парламентських виборів у Вірменії минулої суботи «дозволять правлячій верхівці країни без проблем здійснити перебудову державної вершини». Газета зазначає, що правляча Республіканська партія на чолі з прем’єром Сержем Сарґсяном набрала 34 відсотки голосів, а їхні союзники –«Процвітаюча Вірменія» і «Дашнакцютун», відповідно, понад 13 і близько 15 відсотків. Тепер, за оцінкою «Франкфуртер Альґемайне» через рік нинішній президент Вірменії Роберт Кочарян без проблем передасть владу на президентських виборах Сержу Сарґсяну. Німецьке видання зауважує, що слабкість вірменської опозиції на цих виборах проявилася у її розколотості.
XS
SM
MD
LG