Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція і опозиція: незроблені уроки


Тетяна Ярмощук Київ, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні останній день, коли відповідно до суботніх домовленостей Президента та Прем’єра робоча група має узгодити необхідні документи для проведення дострокових виборів? Чи буде зроблено це сьогодні? Чи буде перенесена дата виборів? Чи принесе сюрпризи політичний вівторок?

Попри оптимістичні прогнози опозиції робоча група із підготовки до дострокових виборів учора роботу не завершила. Тож опозиція висловлює сподівання, що це буде зроблено сьогодні.

Нашоукраїнка Лілія Григорович в інтерв’ю Радіо Свобода каже: «Робоча група, особливо та частина, яка представляє коаліцію, працює трошки з повернутою головою назад. Думаю, що кожен раз після тих чи інших перемов трошки повертається голова вперед. Сьогодні 90% того, що стосується виборчого законодавства, узгоджено. Я сподіваюся, що робоча група знову поверне голову вперед і буде працювати».

Однак, найконфліктніше питання, дата виборів, не є предметом розгляду на засіданнях групи. Коаліція вважає, що вибори мають відбуватися не раніше осені і заявляє про відмову голосувати за зміни до виборчого законодавства пакетом, про що раніше говорили Президент та опозиція.

Заступник керівника фракції Партії регіонів Василь Кисельов заявив: «Ми представили дорожню карту, згідно з якою до 28 жовтня всі етапи, зокрема і зміни до Конституції, можна спокійно, якщо буде на те добра воля всіх сторін, ухвалити і 28 жовтня провести дострокові парламентські вибори».

Робоча група всього не вирішить

На думку ж деяких експертів, робоча група може сьогодні завершити роботу. Однак головні політичні питання все одно вирішуватимуться на рівні Президент — Прем’єр.

Політолог Кость Бондаренко в інтерв’ю Радіо Свобода висловив таку думку: «Все залежатиме від того, наскільки результативною буде зустріч двох Вікторів, Ющенка та Януковича. Оскільки підготовлені робочою групою документи будуть лише тлом цієї зустрічі. Основні політичні питання вирішуватимуться в режимі один на один».

У суботу Президент та Прем’єр домовилися, що до середи робоча група має підготувати, а парламент ухвалити необхідні для проведення позачергових виборів документи.
XS
SM
MD
LG