Доступність посилання

ТОП новини

Україну треба готувати до членства в ЄС. Віктор Янукович фантастичним чином змінив свій імідж. Румунський президент симпатичний Брюсселю. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання публікують чимало матеріалів про Україну. Йдеться не лише про українську політичну кризу, але й про надання Києву перспективи членства в ЄС «заради стабільності в Європі і заспокоєння Росії». Преса також публікує висловлювання іміджмейкерів Віктора Януковича, які вважають, що він «єдиний лідер», здатний інтегрувати Україну на Захід. Газети Європи також відзначають «прихильність ЄС до румунського президента Траяна Бесеску» напередодні референдуму в Румунії щодо його імпічменту.


Європейське видання «Інтернешнел Гералд Трібюн» публікує інформацію про намагання групи політиків із Комітету партнерства ЄС-США переконати нинішнє керівництво ЄС «простягти руку Україні» і «забезпечити стабільність у Європі та зняти занепокоєння Росії». Члени цього комітету – радник вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Збігнєв Бжезинський і колишній міністр оборони Німеччини, християнський демократ Фолькер Рюе намагаються нині знову переконати в тому, що «якщо Україна не отримає перспективи членства в ЄС і НАТО, то шанси на довготривалу стабільність, а також на економічні, політичні і соціальні реформи в цій країні залишаться мізерно малими». Ці політики вважають однією з основ тісної співпраці між ЄС та Україною «питання безпеки і надійності енергетичних поставок». Комітет партнерства ЄС-США пропонує вже нині розгорнути тіснішу співпрацю з Україною і відкрити їй перспективу членства в Європейському Союзі, не зважаючи на « політичний хаос та втому ЄС від постійного розширення, що охопило вже 27 країн».

Інше видання, європейський варіант «Вол Стріт Джорнел» детально описує, як колишній «махінатор від політики», нинішній прем’єр-міністр України Віктор Янукович фантастичним чином, не без допомоги досвідчених американських іміджмейкерів, змінив свій імідж «друга Росії» на образ «західного інтегратора». Газета наводить слова американського радника українського прем’єра Пола Манафорта, який вважає, що «Янукович – єдиний лідер національної держави», який здатний «у далекій перспективі» інтегрувати Україну на Захід. «Вол Стріт Джорнел» також пише, що боротьба двох Вікторів – президента і прем’єра загартувала обох. І Віктор Ющенко, який проявив останнім часом вражаючу твердість, як очікується, «поверне під помаранчевий стяг частину своїх раніше розчарованих прихильників». Тому, на думку газети, на наступних виборах «боротьба розгорнеться не на жарт».

Траян Басеску, найімовірніше, залишиться президентом Румунії

Лондонська «Таймз» пише у вівторок, що Румунію у ці дні охопила «найдивніша у Східній Європі після падіння комунізму боротьба за владу, яка досягне кульмінації наприкінці цього тижня під час всенародного волевиявлення щодо імпічменту президенту Траяну Бесеску». Газета нагадує, що Бесеску – колишній капітан морського нафтотанкера, наштовхнувся на жорстокий опір корупціонерів і колишніх комуністів, які злякалися за свою долю після рішучої атаки президента. «Таймз» пише, що Бесеску став «улюбленцем простих румунів» і «навіть найбільш неупереджені спостерігачі стверджують, що в суботу він переможе на референдумі». Ця впливова лондонська газета також відзначає, що за Траяна Бесеску «як виглядає, змагаються і в Євросоюзі».
XS
SM
MD
LG