Доступність посилання

ТОП новини

Чи ставляться старші люди більш по-філософському до грошей?


Олекса Семенченко Лондон, 15 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Старші люди спокійніше ставляться до перспективи втратити гроші, ніж молоді. Такого висновку дійшли автори нового дослідження, яке оприлюднив американський часопис Nature Neuroscience. Дослідження провела група вчених Стенфордського університету США.

Психолог Ґреґорі Саменез Ларкін та його колеги використали технологію сканування мозку для дослідження реакції людей на виграш і втрату невеликих сум грошей. Учасників дослідження розділили на дві вікові категорії: від 19 до 27 років та старших за 65 років. Обидві категорії були однаково захоплені перспективою виграшу. Та коли дійшло до можливості втратити гроші, реакція різнилася.

Саменез Ларкін: “Коли вони передчували втрату, мозок молодих виявляв збудження та занепокоєння. Вони дуже хвилювалися й боялися потенційно втратити гроші. Але зі старшими людьми було не так. Вони не виявляли хвилювання або побоювання. Також ми не помітили того збудження, що у молоді”.

Одначе, коли гроші було втрачено фактично, реакція була однаковою. Обидві групи були розчаровані. Тож різниця полягала у тому, що старші люди значно менше переживали саме через перспективу втрати.

Старші люди – досвідченіші, однак частіше стають жертвами шахраїв

Саменез Ларкін припускає, що старші люди є спокійнішими, бо у своєму житті вони вже, найімовірніше, багато разів і здобували, і втрачали гроші: “Вони не витрачають своїх емоцій на те, щоб хвилюватися через те, що може і не трапитися”.

З іншого боку, інші дослідження засвідчили, що старші люди частіше стають жертвами фінансового шахрайства, ніж молоді. Тому Саменез Ларкін думає, що ця відсутність хвилювання не завжди корисна. Адже не боячись втратити, люди похилого віку приділяють менше уваги деталям фінансових угод і більше довіряють іншим.

Попередні дослідження показали, що старші люди взагалі мають менше негативних емоцій. Вони не лише менше бояться втратити гроші, але й менше бояться взагалі.
XS
SM
MD
LG