Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує запрошувати на роботу до ЄС громадян третіх країн


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Запрошувати на роботу у державах ЄС громадян третіх країн, більше протистояти нелегальній міграції зі Сходу і Південного Сходу Європи та карати роботодавців, які наймають нелегалів та експлуатують їх – про такі пропозиції Єврокомісії оголосив її віце-президент, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні.

Бельгія -- відбитки пальців мігрантів, які прибувають до країни
(epa)
Усі країни СНД увійшли до списку країн, із якими Єврокомісія пропонує поглибити співпрацю, щоб разом протистояти нелегальній міграції. Нині Євросоюз застосовує так званий “глобальний підхід” у галузі міграції лише до країн Африки і Середземномор''я, однак віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні вказав, що слід зосередитися і на потоках нелегалів зі Сходу.

Франко Фраттіні: “Нам слід зміцнити політику сусідства, щоб забезпечити кращу співпрацю з регіоном Чорного моря, через яке транзитом іде нелегальна торгівля, включно з торгівлею людьми”.

Легальну трудову міграцію хочуть розширити, але на певних умовах

Водночас Брюссель пропонує не тільки боротися з нелегальною міграцією, але й збільшувати легальну. Так, запропоновано запрошувати на тимчасову роботу у ЄС працівників із третіх країн.

Франко Фраттіні: “Ми можемо заохотити економічну міграцію у країнах Європи, де така міграція потрібна, де країни потребують працівників-мігрантів у певних галузях і в певній кількості, що буде вирішуватися на національному рівні”.

Брюссель прагне, щоб трудова міграція була саме тимчасовою – тобто, відпрацювавши в тій чи іншій країні ЄС кілька років, робітник буде зобов''язаний повернутися додому. Таким чином Євросоюз задовольнятиме потребу в працівниках і уникатиме відпливу мізків із третіх країн. Якщо таку пропозицію Єврокомісії буде ухвалено і якщо, приміром, Україна захоче співпрацювати з ЄС у цьому напрямку, то вона повинна буде виконати декілька передумов – більше протистояти нелегальній міграції, зобов''язатися приймати назад нелегальних мігрантів та краще боротися з фальшивими документами, які пред''являють на кордонах.

За нелегалів каратимуть і працедавців

Єврокомісія також пропонує карати роботодавців, які наймають нелегальних працівників та експлуатують їх . Франко Фраттіні наголосив, що мрія працювати у Євросоюзі може перетворитися у жорстоку реальність, коли люди опиняються в рабських умовах, працюючи по 12-16 годин на день, маючи справи зі шкідливими речовинами тощо. Він нагадав, що торгівці людьми організовують перевезення нелегальних робітників, під час яких щороку гине 3-4 тисячі осіб.

Віце-президент Єврокомісії також сказав, що нині у Європі перевіряють на наявність нелегалів лише понад 2% фірм та підприємств, Брюссель вимагає збільшити цю цифру принаймні до 10%. За використання праці нелегалів керівники можуть заплатити штрафи і понести адміністративну відповідальність. Якщо ж компанії експлуатують нелегалів, використовують багато нелегальних працівників та в інших тяжких випадках – вони можуть нести за це і кримінальну відповідальність.

Матеріали до теми:

• Прокуратура Криму взялася за нелегальних мігрантів • ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами • Трудова міграція: чому саме українські заробітчани найчастіше стають жертвами шахраїв? • Міграція буває різна. Але Україні найбільше дошкуляє нелегальна • Уряд Німеччини ухвалив новий проект міграційного законодавства • Україна закликає Чехію укласти нову угоду про працевлаштування.
XS
SM
MD
LG