Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь прагне стати членом Ради з прав людини ООН


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Західні країни та міжнародні правозахисні організації глибоко стурбовані претензіями Білорусі, яка висунула свою кандидатуру на членство у Раді з прав людини ООН. Білорусь, яку держсекретар США Кондліза Райс назвала “останньою диктатурою Європи”, претендує на вакансію Ради, призначену для Східної Європи.

Олександра Лукашенка називають "останнім диктатором Європи"
(official site)
Армі Ша, представниця правозахисної організації Human Rigts Watch в інтерв''ю Радіо Свобода сказала: “Білорусь, якщо йдеться про права людини, має просто жахливий послужний список, вона постійно відмовлялася співробітничати з правозахисними відділами ООН. У січні цього року Адріян Северин, спеціальний репортер ООН для Білорусі, доповідав, що уряд (у Мінську) найрішучішим чином відмовляється співпрацювати з механізмами ООН із питань прав людини. Його стурбованість поділяють інші регіональні та міжнародні організації, такі, як ОБСЄ, Рада Європи і Європейська Комісія”.

Правозахисниця Армі Ша доходить висновку, що обрання Білорусі до складу Ради з прав людини ООН годилося б для сатиричного твору.

Раду створили замість ліквідованої Комісії ООН з прав людини

Як відомо, торік внаслідок послідовної критики з боку західних держав, насамперед Сполучених Штатів та Великої Британії, було ліквідовано Комісію ООН з прав людини, до якої входили такі “велетні” в цій ділянці, як Куба, Лівія, Зімбабве, Судан. Ці диктатури та тиранії, включно із Суданом, сумно відомим геноцидом негритянського населення у провінції Дарфур, мали визначати, які країни поважають права людини, а які ні. Як правило, Комісія завжди заплющувала очі на становище з правами людини у країнах, що розвиваються. Отож, Комісію розпустили і натомість створили Раду прав людини.

Армі Ша: “Мета нової Ради та держав-членів Ради – сприяти підтриманню найвищих стандартів прав людини... Білорусь не робила цього тривалий час. І хоча ця країна запевняє, що буде співпрацювати, досі вона цього не демонструвала”.

Ще невідомо, чи набере Білорусь достатню кількість голосів на свою користь під час голосування на Генеральній Асамблеї ООН. Крім Білорусі, на місце, призначене для Східної Європи, висунули свої кандидатури Боснія і Словенія. Ми поцікавилися у представництві України в ООН, які наміри має Україна: голосувати за Білорусь, чи за інших кандидатів. На жаль, у місії нас адресували з одного офісу до іншого у класичному бюрократичному стилі. Отримати відповідь не вдалося.
XS
SM
MD
LG