Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Сербії сформували за півгодини до крайнього терміну, визначеного Конституцією


Анамарія Рамач Белград, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент Сербії минулої ночі, лише за півгодини до передбаченого конституцією терміну, сформував новий кабінет міністрів. Очолив його Воїслав Коштуниця, котрий перебував на цій посаді від березня 2004 року.

Промова до парламенту щойно переобранго прем''єр-міністра Сербії Воїслава Коштуниці.
Белград, 15 травня 2007 р.
(epa)
За уряд Коштуниці проголосували 133 із 250 депутатів. До його складу увійшли, поряд з правоцентристами прем’єр-міністра, Демократична парія президента Бориса Тадича та ліберальна партія Г 17 Плюс Младяна Динкича. Основними завданнями нового кабміну, за словами Коштуниці, буде збереження краю Косово у складі Сербії, продовження процесу євроінтеграції, співробітництво з Міжнародним трибуналом у справах воєнних злочинів, перебудова політичної та економічної систем i боротьба проти злочинності й корупції.

Прем’єр Коштуниця заявив журналістам: «Сербії потрібна стабільність, а стабільності немає без стабільного уряду. Я впевнений, що із сьогоднішнім формуванням уряду Сербії ми є на шляху, який Сербії гарантує і стабільність, і подальший розвиток».

Великого значення Коштуниця надає збереженню Косова в рамках Сербії: «Уряд Сербії ніколи не сприйме жодної форми односторонньо визнаної незалежності Косова. Ми запевняємо, що уряд Сербії завжди вважатиме Косово частиною країни».

«Нас чекає... надзвичайно радикальна реструктуризація економіки»

Заступником прем’єр-міністра став колишній міністр фінансів Божидар Дєлич, який цього разу буде відповідальний за євроінтеграцію. Він обіцяв, що новий бюджет буде затверджений до кінця червня. Новим міністром закордонних справ є Вук Єремич, колишній радник глави держави. А міністром економіки та регіонального розвитку став Младян Динкич. Його партія Г17 Плюс виступає за прискорення перебудови економіки на ринкових засадах.

Новопризначений міністр Младян Динкич зазначив: «Передусім важливо забезпечити людям тривалу, надійну, постійну роботу. Нас чекає, з одного боку, надзвичайно радикальна реструктуризація економіки, а з іншого – відкриття нових підприємств та робочих місць».

Тим часом у Белграді вже сьогодні перебував комісар з питань розширення ЄС Олі Рен. Після розмов з президентом Борисом Тадичем та прем’єром Коштуницею, він сказав, що зараз ЄС дуже скоро зможе відновити переговори з Сербією, оскільки Белград показав достатній прогрес щодо арешту обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів.

Матеріали до теми:

• Головою Ради Європи стала Сербія – країна з проблемною демократією • Сербські політики досягли домовленості про формування проєвропейського уряду • Обрання спікером парламенту Сербії ультраправого націоналіста поглибило політичну кризу в країні • Ультранаціоналіст на чолі сербського Парламенту • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово?
XS
SM
MD
LG