Доступність посилання

ТОП новини

Авральні вибори. Зараз на вибори, дата яких призначена на 24 червня, не виділено ані копійки – скаржаться в ЦВК


ОЦІНКИ ЕКСПЕРТІВ /images/photo/question_50.jpg Чи встигне Україна підготуватися до виборів за умови, що вони відбудуться 24 червня? /images/photo/SL_Tyagnibok_120.jpg Олег Тягнибок, колишній народний депутат: "Як би там не було згодні чи не згодні обласні та районні керівники з указом президента - це нормативний акт, який треба виконувати. Схід, Захід - вся Україна має готуватися до виборів однаково, а не там більше, а там менше. Якщо хтось саботує - треба карати за законом. При такій ситуації грати в демократію з боку Президента - злочинно. Якщо готуватися за 60 днів до виборів - то це цілком реально". /images/photo/SL_Fesenko_120.jpg Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента": "Проблема в іншому - треба, щоб ці вибори по-перше, були узгоджені, були політично легітимними - тобто не лише відповідали формальним ознакам Закону "Про вибори народних депутатів. Без політичних домовленостей, якщо вибори проходитимуть в конфліктних умовах, умовах невизнання хоча б частиною українського політикума, про їхню легітимність не може йтися... До того ж, якраз над організаційними моментами в тому числі зараз працює робоча група..." /images/photo/SL_Chernenko_120.jpg Олександр Черненко, речник громадської організації Комітету Виборців України: "Багато процедур вже прострочені - немає окружних комісій, не готуються списки виборців, у визначений термін тільки 2 блоки та 5 партій провели свої з"їзди по висуненню кандидатів....Це свідчить про те, що самі політичні сили не вірять у те, що ці вибори відбудуться у червні...Якщо вони будуть, то це буде імітація виборів, бо вже є приводи їх оскаржувати, адже частина процедур невиконана. Вже очевидно, що виборів у червні не буде - перенесуть на липень, або на осінь... За згоди політичних сил, за відсутності конфлікту за 2 місяці можна підготуватися - звичайно будуть проблеми зі списками виборців, комісії працюватимуть у мінімальному складі, але - можливо..." Віола Бурда, Надія Шерстюк Парламентська робоча група, Прем’єр-міністр та Президент вирішують як змінити закон про вибори. Комуніст Петро Симоненко зізнався - коаліціанти так і не просунулися у розробці змін до виборчого закону. Зробити це вимагав Президент в обмін на перенесення дати виборів - з травня на червень. Тим часом, Конституційний Суд перевіряє обидва укази Президента на відповідність Конституції. За законом, на підготовку дострокових виборів в Україні виділяється 60 днів. До кінця червня лишилося 39 днів. Чи готуються партії та обласна влада до 24 червня?

Вибори за 17 днів

У Великій Британії поняття дострокових парламентських виборів відсутнє. Згідно з законом, хоча парламентські вибори мають відбутися не пізніше ніж за п’ять років після попередніх, уряд зберігає за собою право оголосити про вибори у будь-який момент. Зазвичай прем’єр-міністр робить це у сприятливий для себе час – наприклад, коли добрий стан економіки не викликає сумнівів. Вибори оголошуються по тому, як королева розпускає парламент за рекомендацією прем’єр-міністра. Відтак розпочинається нова виборча кампанія, яка в Британії триває лише 17 робочих днів. Оскільки механізм виборів у країні відлагоджений, то цих 2,5 тижнів цілком достатньо, щоб безпроблемно обрати нових парламентарів.

Окружних комісій ще немає...

(RadioSvoboda.Ua)
Втім, в Україні, навіть три місяці, відведені на підготовку до виборів, не завжди рятують: до останнього моменту на виборах 2006 року, зокрема, були недоукомплектовані територіальні комісії... Зараз же, поки Конституційний Суд розглядає законність двох указів Президента, за твердженнями юристів, указ продовжує діяти – дата виборів поки що незмінна, навіть за результатами зустрічі Ющенко-Янукович-робоча група: 24 червня. Але у напрямку технічної підготовки поки що мало хто думає, скаржиться заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук. Окружні виборчі комісії мали б бути створені ще 4 травня, але й досі їх немає. Оскільки механізм їхнього створення не виписаний у законі, до того ж, це ЦВК й досі не проводило засідань. Але не варто в усьому звинувачувати ЦВК, каже пані Ставнійчук, великою мірою підготовка до виборів залежить і від політиків, а вони, на її думку, зараз подібні до глухої стіни:

“Як державний службовець, я не можу сказати, що за такий короткий термін підготувати вибори неможливо. Але і сказати, що можливо, не скажу, бо питань щодо виборів більше, аніж відповідей...
Марина Ставнійчук, заступник голови ЦВК”
“Указ був виданий 26 квітня, сьогодні – 16 травня. І досі не виділено на підготовку до виборів ні копійки! Я сподіваюся на те, що політики зрозуміють, що вони існують у державі не заради політики, а заради тих людей, які живуть у цій державі...Ми їм кажемо, що є проблеми в правовому регулюванні, що без зміни законодавства ЦВК не може нічого змінити – не дослухаються! Добре, не прислухаєтеся до самої постановки проблеми – ЦВК підготувала гарний законопроект, принаймні, він може бути основою для робочої групи. Подальша доля цих пропозицій незрозуміла! Краще питати в політиків, тому що їм найкраще зробити ЦВК заручниками ситуації... ”

Дніпропетровські біло-блакитні і досі просять Президента скасувати Указ, а у Львові штаби активно готуються до виборів

Дніпропетровщина ігнорує підготовку до виборів, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Ще місяць тому голова облдержадміністрації з помаранчевого табору Надія Дієва дала розпорядження владі на місцях починати облаштовувати дільниці і уточнювати списки виборців. Але робота так і не почалася. Райради, якими керують в основному біло-блакитні, заборонили райдержадміністраціям витрачати бюджетні кошти на підготовку до виборів. «Регіонали» вже не сумніваються, що вибори таки відбудуться, але не зараз — а восени, тому час на виборчу кампанію є. Між тим, в опозиційних партіях "Нашій Україні" та БЮТ заявили, що вже почали готуватись до виборів, створили спільну координаційну раду й розгортають штаби. Свій штаб уже є і в іншої досить впливової в регіоні політичної сили — Блоку Лазаренка. Брат екс-прем’єра Іван Лазаренко сказав, що питання— йти на вибори окремо чи у блоці з іншими партіями — поки відкрите. Зараз ідуть переговори, переважно з біло-блакитними силами.

А от на Львівщині вже активно працюють штаби політичних партій. Вони шукають кваліфікованих людей для проведення передвиборчої кампанії, навчають їх, зокрема, роботі з документацією.

“Наша Україна”, БЮТ та Партія регіонів заявляють, що в них немає проблем із пошуком людей для роботи під час передвиборчої підготовки – на 80% це будуть люди, які допомагали партіям під час виборів 2006 року. Найбільша складність – це правильно оформити усі заяви від охочих працювати в дільничних комісіях та розподілити їхні обов”язки. Вже зараз штаби різних партії на Львівщині узгоджують графіки “зустрічей з виборцями” – найбільш дієвої агітації.

“Робоча група не визначила кінцеву дату виборів” ,– сказав після зустрічі Президента-Прем”єра- парламентської робочої групи секретар РНБО Іван Плющ. Спочатку дороблять зміни до Закону “Про вибори народних депутатів”, а за день-два, за прогнозами Івана Степанович, може з’явитися і нова дата дострокових виборів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG