Доступність посилання

ТОП новини

Канни – це завжди свято. Цього разу йому виповнилось 60


Людмила Ваннек Прага, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Знову травень, знову Канни збирає кінозірок, кінокритиків, кінофанів! Так щороку у травні стартує Каннський міжнародний кінофестиваль. А сьогодні – це особливе свято, бо фестиваль ювілейний: йому 60 років. Від сьогоднішнього вечора упродовж 12 днів жюрі має оглянути понад 20 конкурсних стрічок.

Франція -- Офіційний прапор Каннського міжнародного кінофестивалю. 15 травня 2007 р.
Цього року в офіційній програмі українських фільмів немає. Вони представлені «на ринку», у презентації, яка пройде вже увечері в четвер. У ній візьме участь і дружина президента – Катерина Ющенко (як голова фонду «Україна 3000»).

Каннська публіка на завтрашньому показі зможе побачити уривки з фільмів Кіри Муратової, Оксани Байрак, Єви Нейман та Романа Балаяна.

Про це розповів Радіо Свобода телефоном із Канн директор міжнародного фестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі і додав: «Все ж таки українська молода актриса Катерина Рак виконує головну роль в австрійському фільмі «Імпорт-експорт» режисера Уве Зайдля – в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. І ось Катерина Рак буде боротися за нагороду – за кращу жіночу роль!».

Як завжди, багато знаменитостей

Серед інших понад 20 фільмів, які беруть участь у конкурсній програмі, стрічки сараєвця Еміра Кустуриці, корейця Кім-кі-Дока, росіянина Олександра Сокурова та американця – автора скандального культового кіно «Pulp Fiction» Квентіна Тарантіно.

Критик Джей Вайсберг із журналу «Variety» каже, що Тарантіно, попри те, що походить з Америки, все ж більше популярний у Європі: «Часто є нестиковка між тим, що подобається американським критикам, а що – європейським. Таким чином, європейцям, чи якщо глянути далі, азійським критикам здається, що це – вершина майстерності!».

Право відкриття фестивалю в Каннах має стрічка корейця Вон-Кар Вая «Моя темна ніч», в якій знялися британець Джуд Ло та американська джазова співачка Нора Джонс.

Серед членів жюрі цього ювілейного фестивалю і лавреат Нобелівської премії з літератури – турецький автор Орхан Памук та відомі міжнародні кіноімена: француз Мішель Пікколі, гонгконгська акторка Меггі Чун, італієць Барко Белоккіо. А очолює жюрі британець Стивен Фрірс, режисер фільму «Королева».

Чимало і початківців – молодих акторів

А молоді і ще не відомі актори намагаються у Каннах звернути на себе увагу не тільки своєю роботою.

Критик Вайсберг пояснює: «Це завжди було частиною того, що таке Канни. Це завжди зірочки в бікіні, які крутяться довкола пляжу і шукають якогось оператора, щоб походив за ними».

Однак, найбільше виділяє цей фестиваль на тлі інших атмосфера!

Як зазначив один із багатьох тисяч кінофанів,котрими в ці дні переповнені Канни: «Я люблю бачити кінозірок і людей тут, і чудову погоду і середовище!».
XS
SM
MD
LG