Доступність посилання

ТОП новини

Голова Конституційного Суду Іван Домбровський звільнився з посади за власним бажанням


Іван Домбровський уже подавав у відставку на початку квітня; тоді її не прийняли судді Конституційного Суду у повному складі. Тимчасово головуватиме в Суді Валерій Пшеничний, повідомила прес-служба Конституційного Суду. Пшеничний заявив, що відтепер вважає себе законним виконувачем обов’язків голови Суду. Напередодні Президент Віктор Ющенко звільнив Валерія Пшеничного з посади судді Конституційного Суду. Різні політичні табори говорять, що Домбровський пішов у відставку через тиск на нього, але звинувачують у цьому своїх опонентів.

Іван Домбровський
Про свою відставку Домбровський заявив у четвер.

Тимчасово головуватиме в Суді Валерій Пшеничний, повідомила прес-служба Конституційного Суду.

Пшеничний заявив, що відтепер вважає себе законним виконувачем обов’язків голови Суду.

Напередодні Президент Віктор Ющенко звільнив Валерія Пшеничного з посади судді Конституційного Суду.

Різні політичні табори говорять, що Домбровський пішов у відставку через тиск на нього, але звинувачують у цьому своїх опонентів.

Лідер Компартії Петро Симоненко заявив, що Іван Домбровський мав усі підстави йти в відставку, бо «Президент і його оточення чинять тиск на Конституційний Суд».

Народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко не виключає, що Іван Домбровський написав заяву про відставку, бо не міг виконати вимогу «заблокувати роботу Суду або ухвалити рішення на користь Президента» стосовно указів про розпуск Верховної Ради.

Мірошниченко також припускає, що оточення Президента намагалося шантажувати Домбровського можливістю звільнення, заявив депутат агентству УНІАН.

Натомість перший заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник вважає, що Іван Домбровський подав у відставку, бо не міг ефективно протистояти дискредитації Конституційного Суду.

За словами Васюника, існує зовнішній сценарій і «чіткий сценарист» дискредитації Конституційного Суду. При цьому він утримався від того, щоб назвати цю силу.

Водночас член президії «Нашої України» Руслан Князевич заявив, що то коаліція прагне будь-якими засобами домогтися від Конституційного Суду вигідного їй рішення щодо указів про розпуск Верховної Ради.

«Заява Домбровського про відставку за власним бажанням ще раз підтверджує, що шалений тиск, який чинився на Конституційний Суд, триває й далі і, очевидно, буде посилюватися, бо Партія регіонів і її сателіти прекрасно розуміють, що переговори, які вони затіяли з метою відволікти увагу від майбутнього рішення Конституційного Суду, незабаром закінчаться», — сказав Князевич.

Іван Домбровський уже подавав у відставку на початку квітня; тоді її не прийняли судді Конституційного Суду у повному складі.

Президент також раніше звільнив конституційних суддів Володимира Іващенка і Сюзанну Станик, яка була доповідачем у справі відповідності Основному Законові першого указу голови держави про розпуск парламенту.

Звільнення Пшеничного і Станік оскаржував у районному суді в Донецьку народний депутат 5-го скликання від Партії регіонів Володимир Зац. Наступного дня Донецький апеляційний адміністративний суд скасував рішення Кіровського райсуду Донецька, який ухвалив було зупинити чинність указів про звільнення цих двох суддів.

Конституційний Суд України досі розглядає справи щодо конституційності обох президентських указів від 2 та 26 квітня про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів до парламенту.
XS
SM
MD
LG