Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Саркозі виглядають великими друзями, успіх саміту ЄС — Росія в Самарі був би сенсацією, а на кінофестивалі в Каннах поєднуються блиск і мистецтво (огляд європейської преси)


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Саркозі продовжує дипломатію відносин між Парижем і Берліном, через складні відносини ЄС і Росії успіх їхнього саміту 18 травня був би сенсацією, а на кінофестивалі в Каннах цього року майже немає кітчевих фільмів. Про це пише сьогодні європейська преса.

Ледве вступивши на посаду, Президент Франції Ніколя Саркозі одразу ж поїхав з візитом до німецького Канцлера Анґели Меркель; нова франко-німецька пара є спадкоємицею тандемів, уже відомих в історії — де Ґолль і Аденауер, Жискар д’Естен і Шмідт, Шредер і Ширак, пише французька газета «Ле Фіґаро».

Кореспондент видання в Берліні зазначає, що Саркозі і Меркель давно знають одне одного, а відносини між Францією і Німеччиною склалися так, що одразу після обрання Президент чи Канцлер поспішає до свого німецького чи французького колеги — так було і з Меркель, яка, вступивши на посаду, передусім поїхала до Парижа.

«Посмішки при зустрічі абсолютно не були фальшивими… Вони називають одне одного на ім’я, вони говорять одне одному „ти“», — пише «Ле Фіґаро».

Ніколя Саркозі ставить нині за мету повернути Францію до Європи, а Анґела Меркель заявила, що потребує зусиль Парижа для успішного впровадження проекту Конституції Європи.

«Охолоджений мир» між ЄС і Росією: на сенсації не чекають

Про відносини Євросоюзу і Росії напередодні їхнього саміту в Самарі розмірковує німецький тижневик «Шпіґель». Видання вважає, що Москва проводить жорстку політику інтересів, ось чому ведуться розмови про нову «холодну війну». Але ситуація більше схожа на «охолоджений мир», пише тижневик.

Суперечка навколо ракет у Європі, бойкоту польських м’ясопродуктів, питання Косова чи перенесення пам’ятника радянському солдатові в Естонії — в усіх цих випадках Росія грає м’язами, наполягаючи на ролі великої держави, зазначає «Шпіґель».

Тижневик вказує, що у цій складній ситуації сам факт проведення саміту ЄС — Росія у Самарі вже є успіхом, але більші результати були б сенсацією.

Блиск і мистецтво Канн

Британська «Таймз» пише про фестиваль у Каннах. Під заголовком «Ласкаво просимо до Голлівуду на морі» газета подає статтю свого головного критика фільмів, який вважає, що цього року фестиваль представляє досконалу суміш блиску та мистецтва.

«Здається, що перший раз за роки на фестивалі не буде попкорнових блокбастерів, навколо яких крутитимуть інші фільми. Не буде таких фільмів, як „Зоряні війни“ чи „Код Да Вінчі“. Найближчим до блискотливої дрібнички є фільм „Тринадцять друзів Оушена“, але й він має свій стиль і мозок», — вважає газета «Таймз».
XS
SM
MD
LG