Доступність посилання

ТОП новини

Відставка уряду поверне Україну до кризового стану початку квітня – Стівен Пайфер


Сергій Куделя Вашингтон: 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Спроба президента відправити уряд у відставку призведе до чергового загострення політичної кризи в Україні. Таку думку висловив в інтерв’ю Раді Свобода колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. Він також вважає, що проведення дострокових виборів недостатньо для розв’язання кризи і закликає українських політиків внести законодавчі зміни, які б унеможливили конфлікт між гілками влади у майбутньому.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер
Р.С.: Пане посол, у чому полягає головне занепокоєння щодо нинішньої політичної кризи в Україні?

С.П.: Занепокоєння полягає у тому, що поки Верховна Рада чи уряд займаються політичною кризою, Заходу важче підтримувати активні відносини з Україною. І Україні важко проводити послідовну політику, завершити вступ до СОТ і створити відкритий інвестиційний клімат. Це ціна продовження кризи. Але я сподіваюся на компроміс, який покладе кінець цій кризі.

Р.С.: Чи існує потреба, на Вашу думку, у міжнародному посередництва для розв''язання політичної кризи?

С.П.: Мені видається, що українці поки самі займаються процесом урегулювання кризи. І було б добре, якби українцям вдалося вирішити її самотужки. На мою думку, це буде свідченням зрілої демократії.

Р.С.: Які рекомендації Ви можете надати українським політикам для швидшого досягнення компромісу?

С.П.: Поки що усі сторони грають у жорстку політику. Але усім гравцям важливо уникнути спокуси зайти надто далеко у цій грі. Я сподіваюся, що усі вони – і Ющенко, і Янукович, і Тимошенко – не вдаватимуться до кроків, які ускладнять пошук компромісу. Мені видається, що якщо РНБОУкраїни вчинить якийсь крок проти уряду, то все опиниться у тій самій ситуації, яка була у квітні у питанні розпуску парламенту. Отже, це буде шкідливим. Сторони повинні уникати антагоністичних кроків, оскільки без компромісу вихід із цієї кризи буде важко знайти.
XS
SM
MD
LG