Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь не пройшла до Ради прав людини ООН


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Попри всі зусилля і обіцянки Мінська «дивитися на стан справ новими очима» і сприяти на майбутнє дотриманню прав людини, Генеральна Асамблея ООН прокотила, як то кажуть, Білорусь на виборах нових членів Комітету прав людини ООН.


Не обрали Білорусь переважно тому, що проти виступили як західні держави, так і провідні міжнародні правозахисні організації, такі як «Дім Свободи» та «Human Rights Watch».

Спочатку було лише два претенденти на два місця у регіональній східноєвропейській групі Ради прав людини ООН – Словенія і Білорусь. Це практично гарантувало обрання обох. Але західні держави порадили Боснії теж подати заявку, заради конкуренції супроти Білорусі. Боснія так і зробила. Боротьба точилася доволі гостра, як показують результати першого раунду голосування у Генеральній Асамблеї. Голоси розподілилися таким чином: Словенія – 168, Боснія, точніше, Боснія і Герцеговина (така офіційно назва держави) – 95 голосів, Білорусь – 68.

Довелося проводити другий раунд голосування

Словенія пройшла, як то кажуть, з вітерцем до Ради прав людини, а щодо Боснії та Білорусі, то для з"ясування переможця довелося провести так званий обмежений 2-й раунд. Справа в тім, що за правилами для членства у Раді прав людини необхідно мати за собою більшість голосів у Генеральній Асамблеї. В ООН 192 країни, тому кандидатові для перемоги треба 97 голосів, тобто бодай на один більше половини.

Отож, хоча Боснія отримала 95 голосів і значно випередила Білорусь у першому раунді, вона не могла святкувати перемогу. Не вистачило якихось двох голосів. Але результат другого раунду був значно переконливішим: за Боснію і Герцеговину подано 112 голосів, за Білорусь – 72. І це при тому, зауважимо, що Боснія виставила свою кандидатуру останньою.

Білорусь звинувачують у систематичному порушенні прав людини

Ймовірно, молодій балканській країні допоміг той факт, що міжнародні правозахисні організації закликали Генеральну Асамблею відкинути кандидатуру Білорусі, оскільки там права людини систематично й відверто порушують. У січні цього року Ейдрієн Северин, Спеціальний Репортер ООН щодо Білорусі, повідомляв, що уряд у Мінську категорично відмовляється співпрацювати з ООН у ділянці прав людини. Стурбованість спеціального репортера поділяють і інші регіональні та міжнародні організації, такі як Організація з безпеки й співробітництва у Європі, Рада Європи та Європейська Комісія.

На жаль, нам так і не вдалося довідатись, як проголосувала Україна, чи віддала свій голос Боснії, чи опинилася серед тих 72-х країн, які голосували за членство Білорусі у Раді прав людини ООН. Згідно правил Генеральної Асамблеї, голосування було таємним.
XS
SM
MD
LG