Доступність посилання

ТОП новини

Національний художній музей України – 45 тисяч творів мистецтва


Ірина Перешило Київ, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що собою становить нині Національний художній музей України? Про його фонди, а також проблеми, зокрема з приміщенням, розповів Радіо Свобода генеральний директор музею Анатолій Мельник

Р.С.: Анатолію Івановичу, чи є у вас статистика щодо кількості відвідувачів музею?

А.М.: Близько 300 осіб щодня. Але коли були такі проекти, як Гойя, Піросмані, тоді відвідувачів було більше тисячі щодня.

Р.С.: Яка кількість художніх творів представлена в експозиції музею, а яка у фондах?

А.М.: Виставлено близько 2% колекції, у нас близько 45 тисяч творів, решта – у фондах.

Р.С.: Якщо я не помиляюсь, то близько 7 років тому на вулиці Інститутській у Києві було започатковано будівництво нових площ саме для розширення художнього музею? Сьогодні цей проект залишається дійсним для музею?

А.М.: Сьогодні, в час непевної політичної ситуації якраз великий шанс дерибанити центр міста. Я це так розцінюю, бо не можна за рахунок Національного музею робити авантюрні кроки і міняти рішення. Я не розумію, як Київрада могла проголосувати за таке рішення.

Р.С.: Про яке рішення йдеться?

А.М.: Рішення останньої сесії Київради про продаж землі за 30 млн., де начебто якусь частину дають Музею історії Києва, якась частина під готельні, офісні, гаражні приміщення. Куди діватися Національному Музею? Ми хотіли закрити Музей ще 7 років тому, але наші колеги з Третьяковської галереї нам це не рекомендували робити. Бо вони мали подібний досвід, коли 8 років не працювала галерея і певне покоління не отримало знань, які несе галерея. Наш музей вкрай потребує реконструкції. Тому ми хотіли плавно перейти на вулицю Інститутську, не закриваючи корпус, перенести туди всі фонди і розпочати другим етапом реконструкцію по вулиці Грушевського, де ми сьогодні існуємо. Бо ми вийшли на хороші міжнародні стосунки зі світовими музеями. Ми в тому році відкрили виставку в Чікаго, в Амстердамі. І маємо можливість брати з цих музеїв так само прекрасні твори мистецтва. Але повинні бути відповідні умови. Де я можу підписати, що страховий проліс заключається на нормальних умовах.

Р.С.: Після рішення Київради перспективи нових площ для музею повністю втрачені?

А.М.: Якщо не будуть відповідні прийняті міри, то музейники можуть відмовитися вийти на роботу, і я буду змушений закрити музей, тому що ніхто не може брати на себе відповідальність за збереження творів.

Р.С.: Наприкінці 19 століття музей постав завдяки меценатам. І приміщення, і основа колекції. Скажіть, сьогодні меценати приходять до музею, не лише як відвідувачі?

А.М.: Дякую. От ви мене вже й заспокоїли, бо я так включився на якомусь такому мінорному настрої. А ось тут можу і переключитися. Можу сьогодні гордитися тим, що нам вдалося створити Фонд сприяння розвитку Національного музею, який уже відроджує традиції меценатства. Купили у Відні на аукціоні Архипенка, привезли велику колекцію Грищенка з Америки, придбали велику кількість творів сучасних художників.
XS
SM
MD
LG