Доступність посилання

ТОП новини

Музеї Закарпаття відчиняють двері


Надія Петрів Ужгород, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Із нагоди Міжнародного дня музею, що його у світі відзначають 18 травня, в Закарпатті запланували неординарну та цікаву святкову програму на сьогоднішній день та на вихідні. В маленькому Закарпатті музеїв більше, ніж в інших областях із розрахунку на кількість мешканців. Щоправда, у місцевих музеїв чимало проблем.

В Закарпатті майже 100 музеїв, із них 10 – державних. Кожен закарпатський музей по-своєму унікальний, вони різняться масштабами, вартістю експонатів та широтою охоплення. Чимало з них навіть значаться як єдині в світі. Скажімо, Музей екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах, або ж Музей вишивки і стародавнього одягу чи Музей історії солекопалень.

А ще Закарпаття має унікальну кузню-музей «Гамора». Ця кузня діє, вона – унікальна пам’ятка ковальського ремесла, оригінальність якої в тому, що для приведення в дію важких ковальських молотів під час виготовлення залізних виробів сільськогосподарського призначення використовується сила падаючої води з річки Лисичанки.

Більшість музеїв існує практично на ентузіазмі працівників чи за допомогою спонсорів. Частина на грані закриття або ж отримує порятунок у критичних ситуаціях. Так, Закарпаття нещодавно втратило один із музеїв – під час останнього руйнівного паводку стихія знищила єдиний у світі Музей лісу і сплаву. Вдалося врятувати буквально кілька експонатів. І таких прикладів чимало…

Чим особливим сьогодні, у Міжнародний день музею, та у наступні вихідні музеї Закарпаття приваблюватимуть відвідувачів? Насамперед – це безкоштовний вхід для всіх гостей упродовж двох днів. А ще відбудуться концерти, театральні вистави… Музеї намагаються привернути більшу увагу до себе.
XS
SM
MD
LG