Доступність посилання

ТОП новини

Непорядки в Світовому Банку


Ірина Халупа Прага, 18 травня 2007 року (Radio Svoboda.ua) – "Найбідніші люди світу заслуговують на найкраще," - такі слова наводить у своїй заяві про відставку президент Світового Банку Пол Вулфовіц. Після тривалих переговорів Вулфовіц таки погодився полишити Світовий Банк, яким він керував усього два роки. Але навіть при відставці, йому виплатять премію в сумі 400,000 доларів.

Президент Світового Банку Пол Вулфовіц
(AFP)
Після довгих торгів та баталій, які, кажуть урядовці, пошкодили репутацію Світового Банку, Пол Вулфовіц іде. Суть проблеми полягає в тому, що коли Вулфовіц став президентом Банку, там працювала його наречена Шаха Алі Різа. Вона була старшим начальником відділу комунікацій. Оскільки Світовий Банк має суворі внутрішні закони щодо конфлікту інтересів, Різу відправили зі Світового Банку до Державного Департаменту США. Але при цьому дали їй неабияке підвищення, яке більше ніж удвічі перевищує норми банку. На це дав дозвіл тоді новоспечений, а тепер уже колишній президент Світового Банку Вулфовіц.

Шаха Різа має право повернутися до Світового Банку, коли звідти відійде Вулфовіц, причому на ту саму, або й вищу зарплату, ніж вона заробляла два роки тому. В Держдепі Різа отримувала майже 200 тисяч доларів, це на 7 тисяч більше, ніж Державний секретар США Кондоліза Райс.

Етика і корупція

Вулфовіц стверджував, що він повівся етично і зробив те, що зробив з доброї волі. 6 тижнів тривали торги та слухання. Тільки після того, як Білий Дім припинив його захищати, почалися розмови про відхід Вулфовіца.

Ставши президентом Світового Банку, Вулфовіц заявив, що його пріоритетом буде боротьба з корупцією в самому Банку. Бувши колись американським послом в Індонезії, він бачив, як банківські кредити і позики не використовуються за призначенням. Минулого року Вулфовіц почав призупиняти позики тим урядам, над якими кружляють непрозорі хмари корупції. Його критики кажуть, що робив він усе це без жодного стратегічного плану і без участі в цій боротьбі Ради директорів банку. Крім того, ті, хто найбільше потребував допомоги, її не отримував.

Вулфовіца не долюбляли в Світовому Банку

Від самого початку своєї каденції у Світовому Банку, за Вулфовіцом тягнувся шлейф його минулого. Колишній заступник американського міністра оборони, він був одним із авторів військового вторгнення в Ірак. Оскільки Світовий Банк складається з країн-донорів, ті країни, які виступали і виступають проти війни в Іраку, Вулфовіца абсолютно не сприймали.

Президент Джордж Буш, прийнявши відставку Вулфовіца, висловив жаль, що до цього дійшло. “Я шаную Пола Вулфовіца, його серце і його бажання допомогти бідним...”— сказав американський президент.

Як правило, президентами Світового Банку бувають американці. Але тим разом говорять і про інші кандидатури. Серед них прем’єр Великобританії Тоні Блер. Його прем’єрство закінчується 27 червня. Вулфовіц відходить 30. Три дні, щоб спакувати валізи, повинно вистачити....
XS
SM
MD
LG