Доступність посилання

ТОП новини

У ніч із суботи на неділю в Польщі, подібно як у всій Європі, відзначатимуть Міжнародний день музеїв


Єва Поштар Варшава, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Уже традиційно 19 травня більшість музеїв у Польщі, подібно як у багатьох інших країнах, відкривають зали перед усіма охочими. Для всіх, хто хоче відвідати музей, вступ безкоштовний. Варшав’яни два роки тому приєдналися до європейської ідеї відкритих музеїв. Яким буде цьогорічне свято — Міжнародний день музеїв?

Будинок популярної серед варшав''ян і туристів галереї "Захента".
(wikimedia.pl)
Хтось міг би запитати: чи це нормальне явище, коли до пізньої ночі, а то і до ранку сто тисяч мешканців Варшави не лягають спати і кружляють від музею до музею? Що їх гонить із домівок? Спонтанність, ентузіазм, цікавість чи просто потреба бути оригінальним?

Організатори заходів у рамках Міжнародного дня музеїв сподіваються, що до пізньої ночі з 19 на 20 травня близько десяти тисяч шанувальників культури відвідають Національний музей у Варшаві та інші музеї і галереї.

Чим викликана така активність серед варшав’ян і туристів? Відповідь на це питання проста: люди у цю травневу ніч шукають чогось незвичайного.

На цьому виграють варшавські музеї та галереї, які домовилися безкоштовно запрошувати до себе всіх охочих. Організатори Міжнародного свята музеїв переконані, що глядач, який раз відвідає культурну установу, повернеться туди знову.

Варшавські особливості

Про особливість Європейської ночі музеїв Радіо Свобода запитало у варшавській мерії — організатора культурних заходів у рамках Міжнародного Дня музеїв.

Співробітниця мерії Катажина Стакунь розповідає: «Варшава приєдналась до ідеї проведення Міжнародного свята музеїв два роки тому. Дія відбувається одночасно в цілій Європі. Це єдиний у році вечір і ніч, коли музеї та галереї запрошують до себе якнайширший гурт відвідувачів. Спостерігаємо, що з кожним роком чимраз більше наших культурних установ приєднується до цього свята».

Цього року варшав’ян і туристів запрошує до себе близько ста музеїв, галерей та клубів. Від музею до музею вулицями польської столиці їздитимуть безкоштовні маршрутні автобуси, продовжує представниця варшавської мерії Катажина Стакунь: «Минулими роками ми бачили, що охочих відвідати музеї дуже багато. Вони стояли в чергах перед будинками. Цього року не хочемо допустити, щоб варшав’яни нудьгували, очікуючи на вхід до музею. Місто організувало вистави вуличних театрів, перформанси, концерти. Одним словом, буде багато різних і цікавих пропозицій».

Міжнародний день музеїв обійдеться польській столиці у близько 50 тисяч євро. На думку фахівців, якщо брати до уваги кількість відвідувачів, це порівняно мала сума як на майже тримільйонне місто.
XS
SM
MD
LG