Доступність посилання

ТОП новини

Як не стати жертвою квартирної афери?


Ярослав Гребенюк Луганськ, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Стати «бомжем» досить просто: інколи для цього досить загубити паспорт. Квартирні аферисти діють швидко, і іноді жертві дуже важко довести, що вона нікому не збиралась продавати свою квартиру.

Квартирне питання завжди було об''єктом пильної уваги для аферистів
(RadioSvoboda.Ua)
Справи про незаконне відчуження житла з’являються в Луганську все частіше. І люди, які в один день втрачають квартиру, називають дійовими особами у цих махінаціях ріелтерів та нотаріусів, що не вникають у справи, дільничних міліціонерів, які допомагають шахраям, співробітників бюро технічної інвентаризації.

Механізмів шахрайства є декілька. Жертвою одного з них став луганець Ігор Кобинєв, який уже більше року відстоює свої права в суді. Він був шокований зухвалістю шахраїв.

«Я приїхав із Москви — я там працюю зараз, — коли дізнався, що помер мій батько. І того ж дня знайшов у поштовій скриньці документ, що я маю звільнити квартиру, в якій я прописаний. Буцімто батько продав квартиру. Коли стали розбиратись, дивитись на дати, виявилось, що батько мій продав квартиру вже після того, як його не стало», — розповідає Ігор Кобинєв.

Темпи розгляду справ про квартирне шахрайство суди розглядають дуже повільно, зазначають потерпілі. Становище позивачів ускладнюється тим, що суди неохоче інформують їх про перебіг справ.

Повернення власної квартири — справа непроста

Для жертви життя в невизначеності може тривати роками. Натомість, на думку юристів, шанси на успіх зростають, якщо діяти оперативно, каже адвокат Сергій Куницин.

«Найважливіше в цьому питанні — вчасне звернення до правоохоронних органів та за кваліфікованою адвокатською юридичною допомогою. Тому що не одразу звертаються, хочуть вирішити питання самотужки. А потім виявляється, що час втрачений і шахрая знайти вже складніше. Квартира перепродається від одного власника до іншого, і так далі. Це все навмисне робиться, щоб заплутати сліди», — каже адвокат Сергій Куніцин.

Ланцюжок купівлі-продажу все ж таки відстежити можна. Але навіть у разі, коли махінаторів засуджують, майбутнє самого відчуженого житла є досить невизначеним.

Крадені мобільний телефон чи автомобіль власникові повертають обов’язково і одразу, хто б його не придбав потім. Із квартирами чомусь так не роблять, каже луганський журналіст і правозахисник Валерій Жаровний.

«Там, де шахраї потрапляють у поле зору міліції і стають звинувачуваними, коли справа доходить до суду, їх тільки засуджують за шахрайство. Проте у дивний спосіб суди не скасовують угоду купівлі-продажу, не визнають її незаконною, і житло не повертається потерпілим або їхнім родичам», — сказав Валерій Жаровний.

Про визнання купівлі незаконною потрібно подавати новий позов, не кримінальний, а цивільний. І проходити всі судові процедури знову.

Матеріали до теми:

• Найдорожчі офіси Східної Європи – у Києві • Новий законопроект про податок на нерухомість громадян: закручування гайок чи європейська практика? • Найдорожчі міста Європи: Київ уже майже серед них • Український ринок нерухомості: затишшя перед новим сплеском?
XS
SM
MD
LG